Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еврозоната е движеща сила за следващите години

Любомир Левичаров, анализатор от БТПП коментира промените в пазара на труда и България в еврозоната. Той посочи, че предизвикателството пред компаниите на трудовия пазар е липсата на работна ръка. Има необходимост, не само от квалифицирани кадри, но и от такива, без допълнителна квалификация..

Имаме едни 140 000 души, които не работят, не се обучават, но могат да бъдат движеща сила за икономиката. В много случаи, това са млади хора, които трябва да се включат в пазара на труда. Новите предизвекателства са дигитализацията, иновациите и екологизацията. Така ще се освободи човешки ресурс, който ще даде възможност на останалите компании да задоволят своите потребности от човешки капитал. Тези процеси ще подпомогнат по-динамичните темпове за завръщане на висококвалифицирани служители от чужбина, защото ще се създаде възможност за увеличаване на работните заплати. Не трябва да изключваме и Зелената сделка, защото тя ще създаде различна картина на пазара на труда у нас. Най-вече ще се усети в районите с ТЕЦ – овете. Хората ще трябва да променят своите навици, да се пренасочат, да се преквалифицират и намерят своето място.

Любомир Левичаров коментира и готовността на България за влизане в еврозоната, като посочи, че това е естествен и правилен път, към приобщаване на европейската ни интеграция. Световните рейтингови агенции дават добра оценка за икономиката на страната ни. Това е важно за чуждестранните инвеститори. Еврозоната ще улесни фирмите, ще се избегнат загубите от превалутиране, по-лесни разплащания, ще се намалят лихвите по кредитите за бизнеса и гражданите.

Еврозоната ще бъде движеща сила за следващите години. Това е естественият път към увеличение на заплатите, но те трябва да са премерени. Така България ще има по-добра визия за чуждестранните инвеститори.  

Интервюто с Любомир Левичаров е в звуковия файл.


Още от категорията

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перев.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54