Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София филм фест" отново идва в Пловдив

15-то издание на "София Филм Фест в Пловдив" е с най-много филми досега, каза организаторът за Пловдив Борислав Лалев.  Той уточни, че в "Лъки - Дом на киното" ще се видят 31 филма от 19-ти март до 2 април.

Панорамата ще се открие с българо-гръцкия филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Това е филм, който е носител на Кристален глобус от Карлови Вари 2019. Историята е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи. Филмът е разказ за живота на баща и син след смъртта на майката в семейството.  

Стефан Китанов, директор на София филм фест съобщи, че това 24-то за София издание е с изключително силна програма. Повечето филми ще се видят и в Пловдив. Той обяви, че  2020-та е фестивалната година, посветена на българското кино.  

Акцент от програмата на 15-ия София Филм Фест в Пловдив ще бъде носителят на 4 награди ОСКАР, включително за най-добър филм, „Паразит“ – седмият пълнометражен филм на Понг Чун-Хо. „Паразит“ е сред най-харесваните и коментирани филми не само в Холивуд, но и в цял свят, като получи и „Златна палма“ в Кан. 

Председателят на Международното жури на 24-тия София Филм Фест Питър Уебър, чиито пълнометражен дебют „Момичето с перлената обеца“ ще представи лично най-новия си филм Ина де Ярд - своеобразен портрет на пионерите на реге-музиката в Ямайка.

Изключителният руски документалист Виталий Мански, който ще оценява филмите, селектирани в документалния конкурс на 24-тия София Филм Фест, ще бъде сред специалните гости на фестивала в Пловдив и ще представи своя поглед върху една важна епоха от съвременната история. В Пловдив ще може да се види документалния му филм - „Свидетелите на Путин“.

Друг акцент в Пловдив е филмът „Босият император“, копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България, ще има гала-премиера в София и ще бъде представен като специален акцент и в програмата на Пловдив. Джесика Удуърт и Стефан Китанов ще представят филма в Пловдив.

София Филм Фест в Пловдив е част от Календара на културните събития в Пловдив и се организира със съдействието на Община Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45