Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веднага ще се усети ефектът от намаляването на цената на газа

| обновено на 04.03.20 в 15:50

Природният газ е ключова суровина и поевтиняването ѝ, договорено с основния доставчик, безспорно е положителен факт. Какви ще са измеренията му в различните стопански сектори - за това разговаряме с Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Не е ясно защо толкова дълго България не можа да договори намаляване на цената на природния газ от Русия. Други държави с подобни проблеми с "Газпром" са се справили доста по-бързо от нас. В крайна сметка важното е, че най-накрая имаме това решение, коментира експертът. 

Стайков посочи, че формулата за ценообразуването на газа се променя и вече ще зависи повече от пазарите в Западна Европа. Това е важно за България, защото ние почти изцяло зависим от вноса на суровината, а и така ще се внесе допълнителен пазарен компонент. Природният газ е важен за нашата индустрия като цяло.

Очаква се прекият ефект от намаляването на цената на синьото гориво да се усети веднага, защото вече цената му ще се определя на месечна база, а не както досега - на всеки 3 месеца. Тъй като редуцирането на цената става със задна дата от 5 август 2019 г., вероятно намалението ще се усети през следващите месеци. Вероятно ще има нова формула за изчисляването му, прогнозира експертът от ИПИ.

Ефектът ще се усети най-силно от ТЕЦ-овете, газоразпределителните дружества и дори от крайните клиенти на "Булгаргаз". Вероятно ще има известен ефект и върху понижаването на цените, но природният газ се ползва най-вече от химическата промишленост, която основно работи за износ. Така ще се подобри конкурентоспособността на българската икономика.

Върху крайния потребител влияние оказват и цените на месото, зеленчуците и т.н. Все пак известен ефект ще има и върху транспорта, като така ще се усети намалението и от крайния потребител, прогнозира експертът от ИПИ.

Цялото интервю с Калоян Стайков е в прикачения файл. 

Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Децинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен..

публикувано на 26.03.20 в 16:06