Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Болести и лечение през вековете" е във фоайето на Студентския информационен център на МУ - Пловдив

Медицината облекчава човешките страдания

Показани са медицински практики по българските земи от Античността до наши дни

12
Детски череп с успешно направена трепанация. Находката е от некропол край село Одърци, Добричко и датира от XI-ти век.

Хирургът трябва да бъде млад, със стабилна ръка и точно око и в никакъв случай да не се притеснява от крясъците на пациента.

Това е записано в римски текстове, свидетелстващи за медицинските практики по нашите земи от Античността през Средновековието до наши дни. 

Вълнуваща разходка в миналото на медицината предлага изложбата "Болести и лечение през вековете", която бе открита в Музея на медицината към Медицински университет в Пловдив. Представени са уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни - травми, професионални болести, генетични заболявания. Проследено е прилагането на различни лечебни методи. Сред находките са колекция от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак.

Съвместната експозиция на Националния антропологичен музей към БАН и Историческия музей в Шумен е разположена във фоайето на Студентския информационен център на Медицинския университет на бул. „Васил Априлов“ 15А.  

Тя е част от проявите, посветени на 75-тата годишнина на Медицинския университет в Пловдив.

Сред уникалните антропологични материали в изложбата е детски череп, на който е извършена успешна трепанация. Находката е от некропол край село Одърци, Добричко и е датирана към XI-ти век

По това време там е живяло печенежко население, при което много често се е прилагала трепанацията като лечебен метод, тъй като се предполага, че е имало епидемия от менингит, разказва археологът Мария Христова от Националния антропологичен музей към БАН. 

Едно от фундаменталните постижения на съвременната медицина е обезболяването, смята доц. Георги Томовкуратор на Музея на медицината към Медицинския университет в Пловдив. Той припомни, че при операции в древността пациентът е изстрадвал хирургичната интервенция или се е прибягвало до билки, чиито обезболяващ ефект не е толкова силен. 

Какви страдания са измъчвали човечеството от античността до днес? Как лекарите са помагали за изцелението на хората и са давали надежда? 

Репортажът по темата на Антоанета Петричанска е в звуковия файл. 

Още от категорията

Ежедневно сме жертва на хакерски атаки

Откритият през миналата година Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" разширява своето присъствие и активност. По думите на Ясен Танев, експерт към центъра, в световен план в повечето дейности тече преход на работа почти изцяло с компютри, с машини с компютърно управление и изкуствен интелект.  "Този бърз преход, освен положителния ефект..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Съветниците не са виновни, няма контрол над работата им

Утре съветниците трябва или да прегласуват решението си за увеличените си възнаграждения, които възлизат на 3 080 лева, или да намерят изход от ситуацията, след като областният управител намери законови пропуски в решението им. Малко, много или достатъчни са тези пари за 51-те общински съветници – интервю по темата с Ваня Драганова, журналист..

публикувано на 28.02.24 в 16:17
Здравко Димитров - кмет на Пловдив

Някои съветници вместо да взимат заплата, трябва да плащат

Общинските съветници работят твърде малко, за да си вдигат заплатите. Не може за една или две сесии и комисии, на които не винаги ходят, да взимат тези пари. Това коментира бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров за увеличението възнагражденията, което си гласуваха общинските съветници на предходната сесия. Припомням, че решението  беше..

публикувано на 28.02.24 в 14:24

Влизането ни в еврозоната вероятно ще бъде отложено

"По отношение на изпълнението на критериите за присъединяването ни към еврозоната, България все още остава много далеч от нея. Последния път, когато смятах данните, надвишавахме нивото на инфлация с 4%-ни пункта и няма как в рамките на 2-3 месеца да успеем да се впишем в критерия, за да успеем през януари 2025 г. да се присъединим. По всяка вероятност..

публикувано на 28.02.24 в 10:15

Майсторки на шевици представят изложба базар на мартеници

По случай Баба Марта Народно читалище „Възраждане“ в Пловдив съвместно с Клуба за народни шевици „Българка“ представят изложба базар на мартеници. Жените приготвиха мартенички със същото усърдие и вещина, с което изработват сложните неща от българската бродерия. Решихме тази изложба да бъде и базар, а средствата ще бъдат в подкрепа на..

публикувано на 28.02.24 в 06:53