Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фирмите трябва да са готови да работят с по-малко хора

Мерките за защита срещу корона вируса трябва да се предприемат незабавно

За да не допуснем икономиката на България „да се счупи“ и  какъв прочит на препоръката на премиера Бойко Борисов трябва да бъде направен на езика на бизнеса – Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК. 

Томов отбеляза, че бизнесът има известен опит на поведение в условия на криза.

На първо място е въпросът със здравето на хората, но тук са и последствията за икономиката, защото тя се възстановява много по-трудно. БСК още преди 3 седмици изпрати препоръки към всички свои членове за предприемане на мерки. На пръво място е важно да се оцени риска на работните места, за разпространението на корона вируса. 

Мерките в зависимост от разпространението на корона вируса ескалират, но основният проблем е веригата на доставки за производството. Нарушавата се връзките между предприятията партньори. Не бива да се допуска загуба на клиенти от една страна, но и другият въпрос е важен, и това е човешкият ресурс, преприятията трябва да са готови да оптимизират процесите и да работат с по-малко хора.


У нас например 92 % от предприятията са микро и малки, и там ударите на кризата може да са по-силни. Първите проблеми са в туризма, IT технологиите, търговията и услугите. За да се работи от дома, то тогава трябва да има комуникационни връзки, и тук е много важно да има създадена организация.

Според експерта от БСК очакват от държавата две неща. Първото е когато се налагат конкретни мерки, те да бъдат добре прецизирани, за да не достигне до драстични последствия за иконимиката. Второто е, че някои сектори са по-напред днес, например шивашкият и тесктилният бранш са много важни и те трябва да бъдат насърчени. 

Очакваме, че за определен период някъде от 300 до 400 000 служители ще могат да работят дистанционно.

Още от категорията

Стопаните да не палят стърнища, да пазим земята от пожари

За топлото лято, земеделските култури и дефицита на влага, каква е прогнозата за насажденията научваме от агрометеоролога от Аграрния университет - Пловдив доц. д-р Калинка Кузмова. Тя подчерта, че сега особено важно, заради пожарите и много високите температури е: стопаните на земеделски земи да не палят стърнища. 

публикувано на 05.08.21 в 09:02

Отношенията между партиите са на ниво антикомуникация

„По-големият проблем  са липсата на политики и на визии, които ИТН демонстрира, защото всичко това, което те казват въобще няма нищо общо с политически приоритети, имат общо с конкретни политически действия, но това не може да се нарече политика“, заяви политологът Татяна Буруджиева в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Според нея..

обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава..

обновено на 04.08.21 в 12:59

Това, което се случва, не е промяна, а подмяна

Реди ли се политическият пъзел или се търсят все още парченца от него? Ще има ли правителство и каква подкрепа ще получи в пленарна зала? Какви са възможните  сценарии и каква прожекция ни очаква? Горещите въпроси коментираме с  режисьора и политик Евгений Михайлов.  Според него в тези времена и с тези сценаристи трудно се прави прогноза. "  Но,..

обновено на 04.08.21 в 12:57
Красимир Кумчев

Само 15 на сто от месото, плодовете и зеленчуците се произвеждат у нас

Земеделският производител Красимир Кумчев е партньор по проекта "Поземлени отношения и европейска политика: синергия и перспективи за българското земеделие" /ПОЗЕСИН/, който беше представен в столицата. Предмет на специален изследователски интерес е неговото предложение за изсветляване на производството в отрасъла с осигуряване на..

публикувано на 04.08.21 в 12:56