Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смях срещу паника „Ден след ден“

Стигнал коронавирусът до България. Погледнал, казал си: "Сърце не ми дава". Разплакал се и си тръгнал.

Това гласи популярен виц в социалните мрежи, където е отбелязано още: Не се страхувайте, коронавирусът скоро ще се счупи, все пак е направен в Китай!

Ние не можем да се похвалим с особена социална дисциплина, отбелязва големият български социален психолог Иван Хаджийски в своята „Оптимистична теория за нашия народ“. Той обаче подчертава: Най-сетне, когато искаме жертви от народа, трябва сами да сме готови да дадем такива.

Знаменитият писател и драматург Станислав Стратиев посочва, че винаги теорията за нашия народ ще бъде оптимистична, а практиката – песимистична.

А художникът и режисьор проф. Анри Кулев твърди: Ние сме една доста разюздана нация, но отбелязва, че в такива сложни моменти от човешкия живот като сегашната ситуация с коронавируса мобилизацията и дисциплината са много важно нещо.

В програмата днес:

Народопсихология и култура по време на криза – разговор за реакциите на българите с проф. Здравко Попов, философ, дипломат и университетски преподавател.

От Пловдив:

Тройно увеличение на общинския дълг на Пловдив до над 112 милиона лева и заложен почти непрекъснат дефицит в бюджета гласува днес местният пърламент. Същевременно съветниците одобриха 3350 лева заплата на кмета на Пловдив Здравко Димитров и по 2210 лева за шестимата районни кметове. Днешната сесия обобщава в репортажа си Антония Попова.

Отново напрежение около парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. От кого и защо е разбита обществената тоалетна, предмет на съдебния спор между жители на района и собственика на парцела - бизнесменът Байрам Солак? За акцията и намесата и на полицията разказва в репортажа си Севдалин Палаузов.

За хода на данъчната кампания в Пловдив и въпросителните около предварително попълнените данъчни декларации за доходите Емил Костов разговаря с Елена Манолова от НАП – Пловдив.

И още:

Лош съсед ли е Гърция, както обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов? Ще ескалира ли напрежението заради изграждания от гръцките власти бежански лагер само на 8 км от българската граница? Търсим коментара на доц. Юра Константинова от Института по балканистика към БАН, един от водещите познавачи на Гърция у нас.

Ще говорим и най – мащабното от 30 години насам зарибяване на река Марица край Пазарджик с Евгени Абаджиев, председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол 1893“.

Програма „Ден след ден“ започва след новините в 15 и сме заедно до 17 часа.

Споделете времето и емоциите си с нас!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30

„Точно днес“ – за заветите на Левски и реалността днес

Безкористна себеотдаденост за свободата на България и безкомпромисна честност – всичко това отнасяме към личността на Васил Левски, един от най-обичаните национални герои на страната. На 18-ти юли, когато отбелязваме 187 години от рождението на Апостола на свободата, българите ще се преклоним пред неговата памет и дело. Как ще бъде отбелязана тази..

обновено на 17.07.24 в 16:56

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 17.07.24 в 16:10

"Вход свободен" в топилницата на юли

Цяла България е в червено на метереологичната карта. Балканите се превърнаха в най- нажеженото място в Европа. Пловдивчани такива жеги не могат да ги изплашат- южната кръв и гентичната ни конфигурация са специално програмирани, а тези от нас, които са родени през миналия век, задължително имат подръка репликата: "Какви жеги са това?! Навремето асфалта..

публикувано на 17.07.24 в 09:15