Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Призовавам българите да бъдат отговорни към себе си и другите

| обновено на 17.03.20 в 10:27

Увеличение с 19 % за едно денонощие на загиналите от коронависура отбелязаха в Италия, съобщи Франс прес. 

Ситуацията в Италия е доста трудна, вече заразените са 23 000 души. Хората най-вече се притесняват от тези, които са без симптоми, разказа журналистът Светла Чалъкова от Радио Ватикана. 

Тя допълни, че мерките, които предприемат властите в Италия, са точно да ограничат движението на хората, които нямат симптоми на заразяване, защото "те са като бомба със закъснител". 

Очаква се връхната точка на заразата да достигне чак след 2 седмици, а с 14-процентното нарастване само за денонощие това означава, че ще стане много тежко. Заразените и починалите ще бъдат много голям брой, смята Светла Чалъкова.

Тя разказа, че италианското правителство е отпуснало помощи за населението, предприемачите, семействата в силно затруднено положение. Отсрочени са плащанията за ток и услуги. Учениците не са на училище от 3 март, дадоха се бонуси за детегледачки. Насърчава се масово работата от вкъщи, както аз, така и много мои колеги, посочи журналистката. 

Отложени са плащанията на данъци и ДДС на частните предприемачи. Дадоха се големи суми на здравеопазването и Гражданска защита. През последните 5-6 години бяха направени големи съкращения в болниците в персонал и легла. Помощта за здравната система надхвърля 21 милиона евро и 23 млн. евро за "Гражданска защита". На лекарите, които работят по 15-16 часа на ден, дават 1000 евро допълнително към заплатите. 

В аптеките отдавна няма маски, ръкавици, хлорна вар, дезинфектанти. Обикновеният гражданин само мечтае за тях сега, те изчезнаха още преди месец, разказа Светла Чалъкова.

Папата не е призовал да се спрат литургиите, а свещениците да бъдат близо до вярващите. Рим е затворен, защото "Св. Петър" е място за събиране на хора и така се разпространява вирусът. Литургиите не са спрени, а се излъчват по интернет, посочи тя. 

Моят призив към българите е да бъдат отговорни. Ще цитирам туит на папа Франциск: "Свърши времето да живеем за себе си, време е да живеем за другите", което означава да бъдем отговорни, каза още Светла Чалъкова.

Цялото интервю на Живка Танчева с журналиста от Радио Ватикана Светла Чалъкова е в прикачения файл. 


Още от категорията
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24

Приветствие на областния управител Дани Каназирева

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева отправи приветствие  за 24-ти май. То гласи следното:  УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА, УЧИТЕЛИ И  УЧЕНИЦИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ! Отново е 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската  писменост! Това е датата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на..

публикувано на 24.05.20 в 10:17

Кметът Здравко Димитров поздрави пловдивчани

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът на Пловдив Здравко Димитров отправи своето обръщение към пловдивчани. Ето и пълния текст на разничния поздрав:   УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА! УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ! СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ! Щастлив съм от свое име и от името на Община..

публикувано на 24.05.20 в 10:12