Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

При пандемия трябва подкрепа за бизнеса и работещите

Достатъчна ли е като размер и като обхват правителствената програма за подкрепа на бизнеса заради ограниченията, които налагат мерките срещу коронавируса? За това разговаряме с Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

4,5 милиарда лева отпуска държавата за справяне с кризата, предизвикана от пандемията от КОВИД - 19. Доколко обаче е ефективно такова наливане на средства, известно като "хеликоптерно" - когато държавата печата пари и ги разхвърля по сектори?

Целта в крайна сметка е излизане не от класическа криза, а от такава, породена от пандемия. Това обяснява мерките не само на българското, а и на други европейски правителства, коментира Петър Ганев.

Той посочи, че в такива условия дори нормален бизнес, който се развива както трябва, понякога е принуден да затвори, защото той или контрагентът му не може да функционира. В такъв момент или се раздават пари, за да се подпомогне икономиката, или се вземат други спешни мерки в подкрепа на работещите, обясни икономистът. 

Българският държавен дълг е доста нисък, което в случая е предимство в дългосрочен план, коментира още икономистът. Първият удар на кризата ще бъде поет от фискалния резерв, нещата зависят много и от външните пазари. Въпреки това най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета през годината, прогнозира той.

Петър Ганев коментира още, че засега за дефицит от 3,5 млн. лв. не може да се говори, а по-скоро това е предупреждение какво може да стане с бюджета.

По думите му сега е по-важно да се осигури ликвидна подкрепа за фирмите и за работниците, отколкото да се отлагат плащания и някои данъци. Да не забравяме, че те все пак трябва да се платят, това не е опрощаване, а просто отлагане във времето, посочи икономистът. 

Цялото интервю на Емил Костов с Петър Ганев от ИПИ е в прикачения файл.

Още от категорията

Не пандемията мори строителите, а административното буксуване

В деня на строителите - Димитровден, среща в ефира с председателя на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов . През последните 30 години в бранша няма нито една, която да не е странна. Предизвикателствата са различни, но ние сме калени и винаги сме в някакъв режим на форсмажор. Това обаче винаги е свързано пилеене на време и после с..

публикувано на 26.10.20 в 12:02

Трудовите злополуки намаляха в епидемията, нарушенията - не

По думите на Атанас Чернаев- директор на пловдивската Инспекция по труда нарушенията на трудовото законодатество не са сероизно повлияни от Ковид- епидемията, която наложи нови методи на работа в някои предприятия. Констатациите са същите като преди епидемията - работят хора без трудови договори, бавят се плащания, особено при напускане на работа, има..

публикувано на 26.10.20 в 11:57

В Пловдив трябва да се създаде координационен щаб за Ковид- 19

Проф. д-р Петър Петров  е директор на болница "Свети Мина" и препоръча създаването на звено, което да кооридинира работата на отелните лечебни заведения, защото сега липсата на единна информация затруднява работата им. Той даде пример от снощи, когато пациент с Ковид -10 с влошено състояние е трябало да се транспортира до интензивно отделение...

публикувано на 26.10.20 в 10:44

Ако властта иска мерките да се спазват, нека ги направи разумни

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоя за повече яснота при въвеждане на мерките срущу Ковид- 19. "Кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези..

публикувано на 26.10.20 в 10:31

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34