Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

При пандемия трябва подкрепа за бизнеса и работещите

Достатъчна ли е като размер и като обхват правителствената програма за подкрепа на бизнеса заради ограниченията, които налагат мерките срещу коронавируса? За това разговаряме с Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

4,5 милиарда лева отпуска държавата за справяне с кризата, предизвикана от пандемията от КОВИД - 19. Доколко обаче е ефективно такова наливане на средства, известно като "хеликоптерно" - когато държавата печата пари и ги разхвърля по сектори?

Целта в крайна сметка е излизане не от класическа криза, а от такава, породена от пандемия. Това обяснява мерките не само на българското, а и на други европейски правителства, коментира Петър Ганев.

Той посочи, че в такива условия дори нормален бизнес, който се развива както трябва, понякога е принуден да затвори, защото той или контрагентът му не може да функционира. В такъв момент или се раздават пари, за да се подпомогне икономиката, или се вземат други спешни мерки в подкрепа на работещите, обясни икономистът. 

Българският държавен дълг е доста нисък, което в случая е предимство в дългосрочен план, коментира още икономистът. Първият удар на кризата ще бъде поет от фискалния резерв, нещата зависят много и от външните пазари. Въпреки това най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета през годината, прогнозира той.

Петър Ганев коментира още, че засега за дефицит от 3,5 млн. лв. не може да се говори, а по-скоро това е предупреждение какво може да стане с бюджета.

По думите му сега е по-важно да се осигури ликвидна подкрепа за фирмите и за работниците, отколкото да се отлагат плащания и някои данъци. Да не забравяме, че те все пак трябва да се платят, това не е опрощаване, а просто отлагане във времето, посочи икономистът. 

Цялото интервю на Емил Костов с Петър Ганев от ИПИ е в прикачения файл.

Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03