Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При пандемия трябва подкрепа за бизнеса и работещите

Достатъчна ли е като размер и като обхват правителствената програма за подкрепа на бизнеса заради ограниченията, които налагат мерките срещу коронавируса? За това разговаряме с Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

4,5 милиарда лева отпуска държавата за справяне с кризата, предизвикана от пандемията от КОВИД - 19. Доколко обаче е ефективно такова наливане на средства, известно като "хеликоптерно" - когато държавата печата пари и ги разхвърля по сектори?

Целта в крайна сметка е излизане не от класическа криза, а от такава, породена от пандемия. Това обяснява мерките не само на българското, а и на други европейски правителства, коментира Петър Ганев.

Той посочи, че в такива условия дори нормален бизнес, който се развива както трябва, понякога е принуден да затвори, защото той или контрагентът му не може да функционира. В такъв момент или се раздават пари, за да се подпомогне икономиката, или се вземат други спешни мерки в подкрепа на работещите, обясни икономистът. 

Българският държавен дълг е доста нисък, което в случая е предимство в дългосрочен план, коментира още икономистът. Първият удар на кризата ще бъде поет от фискалния резерв, нещата зависят много и от външните пазари. Въпреки това най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета през годината, прогнозира той.

Петър Ганев коментира още, че засега за дефицит от 3,5 млн. лв. не може да се говори, а по-скоро това е предупреждение какво може да стане с бюджета.

По думите му сега е по-важно да се осигури ликвидна подкрепа за фирмите и за работниците, отколкото да се отлагат плащания и някои данъци. Да не забравяме, че те все пак трябва да се платят, това не е опрощаване, а просто отлагане във времето, посочи икономистът. 

Цялото интервю на Емил Костов с Петър Ганев от ИПИ е в прикачения файл.

Още от категорията

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48