Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При пандемия трябва подкрепа за бизнеса и работещите

Достатъчна ли е като размер и като обхват правителствената програма за подкрепа на бизнеса заради ограниченията, които налагат мерките срещу коронавируса? За това разговаряме с Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

4,5 милиарда лева отпуска държавата за справяне с кризата, предизвикана от пандемията от КОВИД - 19. Доколко обаче е ефективно такова наливане на средства, известно като "хеликоптерно" - когато държавата печата пари и ги разхвърля по сектори?

Целта в крайна сметка е излизане не от класическа криза, а от такава, породена от пандемия. Това обяснява мерките не само на българското, а и на други европейски правителства, коментира Петър Ганев.

Той посочи, че в такива условия дори нормален бизнес, който се развива както трябва, понякога е принуден да затвори, защото той или контрагентът му не може да функционира. В такъв момент или се раздават пари, за да се подпомогне икономиката, или се вземат други спешни мерки в подкрепа на работещите, обясни икономистът. 

Българският държавен дълг е доста нисък, което в случая е предимство в дългосрочен план, коментира още икономистът. Първият удар на кризата ще бъде поет от фискалния резерв, нещата зависят много и от външните пазари. Въпреки това най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета през годината, прогнозира той.

Петър Ганев коментира още, че засега за дефицит от 3,5 млн. лв. не може да се говори, а по-скоро това е предупреждение какво може да стане с бюджета.

По думите му сега е по-важно да се осигури ликвидна подкрепа за фирмите и за работниците, отколкото да се отлагат плащания и някои данъци. Да не забравяме, че те все пак трябва да се платят, това не е опрощаване, а просто отлагане във времето, посочи икономистът. 

Цялото интервю на Емил Костов с Петър Ганев от ИПИ е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12