Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма повишаване на спешните случаи от 13 март до днес

Разкриват нов денонощен кабинет и в МБАЛ "Свети Пантелеймон"

| обновено на 26.03.20 в 10:19
Снимка: https://podtepeto.com/

За новите спешни кабинети, които се разкриват в Пловдив, разговор с д-р Димитър Христозов, заместник - директор на Спешна помощ - Пловдив.

От 19 часа вчера заработи кабинетът в първи блок на УМБАЛ “Каспела“, като има указания и пациентите ще могат да се ориентират по него. Тази вечер от 00.00 часа ще приема и кабинетът в Транспортна болница.

Денонощен кабинет ще бъде отворен и в ДКЦ „Изток“ в Столипиново, район Източен.

При сега създалата се ситуация и за да се спрат потоците към Спешното отделение на „Свети Георги“, е най-удачно там да се разкрият педиатричен и терапевтичен кабинет, в които жителите на района да получат първа помощ и по този начин да не се  разкарват из целия град. Когато обаче случаят е спешен, то гарантираме, че ще реагираме своевременно и пациентите ще бъдат откарани в най-близкото лечебно заведение, за да им бъде оказана навременна помощ, каза заместник директорът на Спешна помощ д-р Димитър Христозов. той смята, че е логично два кабинета в Столипиново, един педиатричен и един за възрастните пациенти. 

Той каза, че от началото на извънредното положение до днес екипите на Спешна помощ нямат по-натоварени дежурства, защото се работи в пряка връзка с общопрактикуващите лекари.

Д-р Димитър Христозов каза още: Мерките са абсолютно адеквати, взети са навреме и дори рано, съгласен съм с удължаване на изнъредното положение до 13 април, защото това е само началото, на това, което може би ни очаква. Целта е да се разтегне във времето големия брой пациенти, който се очакват в по-тежки състояния, за да издържи здравната система. Що се касае до пациентите, то може в един момент всички да станем пациенти, желая на всички здраве, но всеки от нас трябва да спазват мерките. Състоянието на пациентите - хората са притеснени и звънят непрекъсното, но има създаден алгоритъм, то е важно първо да се обадят на личния лекар. Той подава информация на 112, и тогава имаме възможност да извозим пациентите до болниците.

Колко и странно да е, тъй като има карантина, хората са по домовете си, няма увеличение на случаите, които обслужва Спешна помощ. Има натиск от хора, които искат да се изследават, имат Т-ра 37,2 , без друга симптоматика, тези хора да звънят на личните лекари. Ние се подготвяме, еветуално да реагираме на следнотежки и тежките случаи от корона вирус. Важно е да реагираме адекватно в тази ситуация.

Очакваме МБАЛ "Свети Пантелеймон" да се организират за денонощен приемен кабинет,  да са готови и скоро ще обявим от Областния кризисен щаб-Пловдив.

Д-р Христозов е за масов скрининг на населението, той подкрепя мнението на доц. Атанас Мангъров. Той допълни, че организацията в Пловдив е на ниво, на този етап проблемите са свързани със защитните облекла, и защитните средства. 

Днес ще бъдат доставени облекла и материали в Транспортна болница - Пловдив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42