Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадане на НВО за 4 и 10 клас искат 80% от директорите

Досега се справяме изключително успешно, като в дистанционното обучение досега са се включили повече от 97% от училищата в страната и над 85% от учениците участват в различните елементи на дистанционното обучение, заяви Диан Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му, директорите и учителите са направили много уверена крачка напред, показвайки на цялото общество високото ниво на своите умения.

Истината е, че учениците сега са много по-ангажирани, отколкото преди. За разлика от тогава, когато имаха противоречиви искания, сега имат мълчаливо участие. 

Родителите обаче  са много активни в обратната връзка и една част от тях отиват до крайности. Някои  казват, че децата им са много натоварени, но истината е, че така се учи.  Други – обратното, че се учи „отгоре-отгоре“. Няма как системата обаче да работи еднакво в цялата страна.

Като добър пример за работа онлайн Стаматов посочи училищата в Пловдив, които са подготвени предварително за работа с различните платформи.

По думите му, мащабното проучване  с над 400 училищни директори е показало с над 80%  убеденост, че външното оценяване за 4-ти и 10-ти клас тази година би могло да бъде спестено на учениците.

Това оценяване измерва нивото на определения етап, но за голямо съжаление, в момента сме в много кризисна ситуация, която не е ясно докога ще продължи. Не е необходимо ученическата общност и родителите да бъдат натоварвани с допълнителен стрес. Ние внесохме нашето становище и за нас това е разумният ход, когато имаме такива сигнали, да ги предоставим на министъра на образованието, за да се знае каква е ситуацията.

Стаматов подчерта още, че на този етап позицията на министър Вълчев е, че е прибързано да се вземат  решения преди април.

За важния изпит след 7-ми клас той посочи, че могат да бъдат използвани знанията и уменията до края на първия срок, или  да не бъдат поставяни задачи от времето, когато възникна кризисната ситуация през март. Не трябва да има и излишна теория.

В 12-ти клас приключи дистанционният прием на заявленията за ДЗИ и организацията върви по график. Дори и да останат същите дати – около 24 май, за което имаме силна надежда, всичко върви по организацията по план.

Интервюто чуйте от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49