Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От кризата ще спечелят хранителната индустрия, фармацията, енергетиката, IT-секторът

В кризата - безлихвен кредит от държавата, а не бърз кредит!

Тихомир Тошев: В никакъв случай няма да има опрощаване на вноски по кредитите от страна на банките.

Хората, които са изпаднали в сериозно затруднение с належащи разходи дори дотам, че да не могат да си плащат сметките за ток, вода - най - неотложните разходи на домакинството, да не прибягват към бързите кредити, а да прибягнат към безлихвен кредит, който ще им помогне в следващите няколко месеца да се справят точно с най - належащите си разходи. Той е точно за хора, които са останали без доход или с много силно намален доход.

Това коментира пред Радио Пловдив кредитният консултант Тихомир Тошев по повод предлагания от държавата безлихвен кредит за хората, изпаднали в затруднение заради извънредната ситуация, в която се намираме. 

На този кредит трябва да се гледа като доста добра алтернатива на бързите кредити, заяви той и препоръча кредитът да се използва наистина само за най - належащите разходи, които хората няма да могат да поемат в труден период.

Тошев заяви, че този кризисен период ще видим пак ръст на бързите кредити, ще видим хората, които пак ще направят грешките да задлъжнеят към тях повече, отколкото трябва и след това тези задължения да се увеличават, увеличават и те да изпитат по - сериозни финансови затруднения. 

 Хората с кредити - да продължат да ги обслужват, посъветва кредитният консултант и припомни, че в сряда банките ще обявят мерките, които ще предложат на хората, затруднени да изплащат кредитите си заради кризата.

Добре е всеки един кредитополучател да е заделил между три и шест-месечни вноски, отбеляза Тошев. Той е категоричен, че в никакъв случай няма да има опрощаване на вноски.

Що се отнася до съветите към кредитополучателите, Тошев заяви, че ситуацията е доста особена. Всеки съвет трябва да е специфичен според конкретния клиент. 

Тази криза започна като здравна, но започва да се превръща в икономическа, коментира кредитният консултант. Сравнявайки я с кризата през 2008 година, той подчерта, че сега влизаме в кризата по - подготвени. Тошев отбеляза, че сегашната криза е тръгнала от здравен казус, затова се очаква да не е толкова сериозна

За хората, които работят в стабилните сфери, тази криза е благоприятна. Има сектори, които ще спечелят от кризата и това са хранителната индустрия, фармацията, енергетиката, IT-секторът, категоричен е Тихомир Тошев. 

Той отбеляза, че в период на криза се появяват изгодни предложения за имоти. Затова, по думите му, хората от печелившите сектори ще предпочетат сега да направят сделка.

Що се отнася до тегленето на кредит с цел инвестиция, кредитният консултант припомни:

Инвестиция се прави само със собствени средства! Да изтеглите кредит, за да направите инвестиция - не бих посъветвал никого!

Вече трета седмица сме в извънредно положение и банките запазват лихвите си около текущите нива и не мисля, че има причина да се увеличат поне засега, отбеляза Тошев. 

Цялото интервю на Емил Костов с Тихомир Тошев е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29