Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ден след ден" да изпратим март с извънредни мерки

Късно снощи правителството прие проект за промени в закона за бюджета, като е приложен най-негативният сценарий за развитие на ситуацията с коронавируса.  Въпреки това финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма да има увеличаване на данъците заради кризата с Covid-19, въпреки че ще се наложи увеличаване на дълга и дефицита. За икономическите мерки, които предприема правителството, и за предстоящата актуализация на бюджета – коментарът е на макроикономиста Георги Ганев.

Въпреки поевтиняването на природния газ с 40,4 %, ЕВН поиска да се запази цената на тока, а парното да поскъпне. Защо - Емил Костов разговаря с Петър Костадинов от електроразпределителното дружество. 

Община Пловдив разширява патронажната грижа в града. Очаква се тя да наеме почти два пъти повече хора от сега работещите към нея домашни помощници, а хората в нужда от грижите им да се увеличат тройно. За какви средства става дума, кой и как ще може да кандидатства за грижата, какво включва тя и кога може да започне Екатерина Костова разговаря с Веселина Ботева, директор на Дирекция „Социална политика“ към община Пловдив.

Страната ни започва ударно тестване на 1000 души „на първа линия“ за борба с коронавируса с бързи тестове. Как ще се провежда масовото тестване и какви резултати се очакват – разговаряме с пулмолога д-р Александър Симидчиев, който е част от екипа на консултативния Медицински съвет към правителството.

Лекар специалист от МБАЛ – Девин е подала заявление за напускане след първия съмнителен случай на болен със зараза. Част от медицинския персонал е поискал да излезе в неплатен отпуск. Каква е ситуацията в болницата в Девин – питаме директора на здравното заведение Радка Грозданова.

Ще чуем и микробиолога проф. Христо Найденски за "лошите" бактерии и как да се борим с тях. 

Има и още. Бъдете с нас!


Още от категорията

Напред и нагоре - "Точно днес"

Извънредната епидемична обстановка наложи правила, заради които  животът ни дотук започна да изглежда много по-съществен. На два месеца  дистанция от познатата реалност, новата добави страхове, въпроси, откровения, с които качеството ни на  живот ще има и  важен морален елемент в  сложната си формула. Създаването на защити в съзнанието ни  като..

публикувано на 26.05.20 в 17:26

Он- и офлайн сцени "Ден след ден"

След протест на 24 май, днес дойде новината, че танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Как ще се организират да се върнат на сцената и при какви условия? Как се твори изкуство в условията на извънрдена епидемична обстановка? Питаме представители на две изкуства - директора на Пловдивския драматичен театър Кръстьо..

публикувано на 26.05.20 в 14:51

За човека и еволюцията във „Вход свободен“

Има различни стратегии за преодоляване на мързеливите състояния, но днес ще разглеждаме по-интересни теми. За духовните, натурални и тежки храни, и за физическото тяло от гледна точка на науката за магнетизма, разказва д-р Зоя Георгиева, специалист по интегративна медицина.  В рубриката „Брейнсторминг“, накратко за циклите в развитието на човека,..

обновено на 26.05.20 в 09:35

Как продължаваме „Точно днес“

В първия ден от отварянето на детските градини след пандемията, Антония Попова ще бъде в детска градина „Малкият принц“ – каква е  ситуацията в градината, а за Пловдив ще разкаже зам.кметът Стефан Стоянов . За затихващите и незатихващи обществено-политически сюжети. Интервю със  социолога Евелина Славкова. В рубриката „ За..

публикувано на 25.05.20 в 17:53

Празничен понеделник с "Вход свободен"

В празничния понеделник ще се заредим с много усмивки за предстоящата седмица . Всяка държава има своите закони, които трябва да бъдат спазвани, но има страни, в които някои забрани са меко казано абсурдни. С тях ще се запознаем днес. Важно е да ги знаете, за да не бъдете неприятно изненадани.  Всеки има своите мигове, в които просто си умира за..

публикувано на 25.05.20 в 09:12