Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи ще се тестват за COVID-19 с 1 000 бързи теста

Целта е да се провери има ли имунитет сред рисковите групи

| обновено на 31.03.20 в 16:46

Страната ни започва ударно тестване на 1 000 души „на първа линия“ за борба с коронавируса с бързи тестове. Как ще се провежда масовото тестване и какви резултати се очакват – разговор с пулмолога д-р Александър Симидчиев, който е част от екипа на Медицинския експертен съвет към правителството.

Д-р Симидчиев каза, че целта е да търсят хора, които са преминали през болестта, без да знаят за този факт. Това са медицинските специалисти, фармацевти, също полицаите, както и работещите в хранителните магазини и градския транспорт. Те всеки ден имат контакти с хиляди хора. Те са рискова група и ще се изследват на този първи етап - полицаите, каза д-р Симидчиев. Той посочи, че групата на тестваните ще бъде преобладаващо в София, защото там има най-много случаи на коронавирус.

Всички тестове трябва да се направят много професионално и не може тестването да се реализира в кратки срокове. Очаква се за 10 дни тествете да приключат и да бъдат обобщени като данни.

Важно е да се знае, че  т.нар. бързи тестове могат дадат фалшиво отрицателни резултати, но не и фалшиво положителни, обясни пулмологът.

Той добяви: С тях не се търси инфекцията, а реакцията на имунната система към тази болест. Това първо изследавне ще покаже надежността на бързите тестове и ще каже как да разположим следващите тестове във времето. Тези тестове не са само за рисковите групи, но ще бъдат изследвани и други групи от българското население.

Пик на заболяването в България е трудно да се прогнозира, това е нов вирус за човечеството, всяко нещо, което се казва в тази връзка е спекулация, заключи д-р Александър Симидчиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18