Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Волният ездач" носи духа на 60-те в "Звукът на киното"

| обновено на 12.04.20 в 10:06

Питър Фонда, Денис Хопър, Джак Никълсън - само тези имена са достатъчна визитка на филма, превърнал се в емблема на свобода и невъзможността да бъде постигната там, където хората се страхуват да бъдат свободни.

Тази събота и неделя ще чуете музиката от филма на Денис Хопър, появил се на екран преди 51 години, в далечната 1969, но поставящ и днес особено важният въпрос за страха от свободата и животът в страна с ограничения и забрани.

Двама хипари яхват моторите си и тръгва на път, за да открият "истинската Америка", но накрая пътуването им се оказва истински кошмар.

Това е филм за пътя на младостта, наркотиците и мечтата за революция, който носи духът на непокорните 60-те.

"Волният ездач" е номиниран за "Оскар" за най-добър сценарий и продължава да впечатлява и днес.

А саундтракът на "Волният ездач" е също така забележителен като самия филм. "Born to Be Wild" - химнът на свободата, изпят от "Степънулф", е паметно въвеждане в духа на лентата, а кавърът на Роджър Макгуин на "It"s Alright Ma (I"m Only Bleeding)" на Боб Дилън отвежда към отрезвяващия и меланхоличен финал.

Още от категорията

Спасовден е „Точно днес“

Днес православната църква отбелязва големия християнски празник Възнесение Господне, който народът ни нарича Спасовден . Чества се винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден и отбелязва края на земния път на Исус Христос. Според преданията в нощта преди празника болните и бездетните трябва да преспят на ливадата до цветето росен, за да..

публикувано на 27.05.20 в 17:05

Решения и възможности "Ден след ден"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса. За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на..

обновено на 27.05.20 в 14:59

В "Звукът на киното" джаз от Париж с "Еди"

Тази събота и неделя в "Звукът на киното" ще слушаме качествен джаз. Саундтракът на сериала "Еди" носи атмосферата на Париж, но не само като град на любовта и изкушенията, а и като град на културното многообразие.  Преведено на езика на музиката това е джаз.  Саундтракът на минисериала "Еди" съдържа 20 оригинални композиции на Глен Балард и Ранди..

публикувано на 27.05.20 в 14:59

"Вход свободен" - игри и забавления

Със сигурност всеки един от вас е намирал монета на пътя. Тя означава много повече от късметче. Какво? Ще научим днес.  Обичате да заспивате в прегръдките на любимия човек или в най-далечния ъгъл на спалнята? Отговорът на този въпрос може да даде представа в каква фаза се намира вашата връзка. На това ще обърнем внимание в началните минути.  Ще се..

обновено на 27.05.20 в 10:07

Напред и нагоре - "Точно днес"

Извънредната епидемична обстановка наложи правила, заради които  животът ни дотук започна да изглежда много по-съществен. На два месеца  дистанция от познатата реалност, новата добави страхове, въпроси, откровения, с които качеството ни на  живот ще има и  важен морален елемент в  сложната си формула. Създаването на защити в съзнанието ни  като..

публикувано на 26.05.20 в 17:26