Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тепърва очакваме проблеми в трудовите правоотношения

Какви са трудовите ни права по време на извънредно положение и карантина, обясни директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

Важно е да се знае, че неплатеният отпуск може да се разреши само със съгласието на работника, иначе работодателят едностранно няма право да му го даде, посочи Атанас Чернаев. Неплатеният отпуск не е обвързан във времето и като всеки отпуск може да бъде разрешен от днес за утре. Иначе 30 дни такъв отпуск от всяка календарна година се признават за трудов стаж, обясни директорът на ИТ - Пловдив.

При напускане по взаимно съгласие всяка страна има 7-дневен срок да се съгласи или не. При положителен отговор работодателят издава заповед. Ако обаче работодателят иска, а работникът откаже да напусне по взаимно съгласие, не се признава. В такъв случай се търсят други начини за прекратяване на трудовото правоотношение, най-често с предизвестие, каза още Атанас Чернаев.

Той допълни, че от въвеждането на извънредното положение у нас няма подаден сигнал за принудително пускане на работници в неплатен отпуск на територията на Пловдив и областта. Най-вероятно процесът тепърва започва и такива сигнали ще има. Засега от 13 март насам не са постъпили сигнали и за други нарушения на трудовото законодателство. Очакваме, че в бъдеще ще се появят, тъй като сега процесите се оформят, допълни директорът на ИТ - Пловдив.

Атанас Чернаев очаква негативната тенденция да бъде най-вече при изплащането на заплатите.

Интервюто на Емил Костов с Атанас Чернаев е в прикачения файл.

Още от категорията
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24

Приветствие на областния управител Дани Каназирева

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева отправи приветствие  за 24-ти май. То гласи следното:  УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА, УЧИТЕЛИ И  УЧЕНИЦИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ! Отново е 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската  писменост! Това е датата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на..

публикувано на 24.05.20 в 10:17

Кметът Здравко Димитров поздрави пловдивчани

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът на Пловдив Здравко Димитров отправи своето обръщение към пловдивчани. Ето и пълния текст на разничния поздрав:   УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА! УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ! СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ! Щастлив съм от свое име и от името на Община..

публикувано на 24.05.20 в 10:12