Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Извънредни мисли" - недостатъци в предимства

| обновено на 10.04.20 в 14:00

Открихме ли мечтите си във времето на изолация? Кратка пауза в забързаното ежедневие или реална опасност за случване на следващия ден? Въпрос на гледна точка?

 Разкрихме ли същността си в огледалото на карантината? Еднакви ли са стремежите ни и какво всъщност е важно и ценно? В един и същи свят, в едно и също време, различнен поглед, случване.

Всичко е различно така, както различен е всеки от нас.

Да поспрем, да се замислим, да се вгледаме в ситуацията. Дано след това всеки има шанса да открие необходимостта от спирането, размислите, потребността от книга. Дано принудата на този стоп не го лиши от близко бъдеще!


Румяна Толова е общински съветник от Коалиция "Кауза Пловдив". Родена е и израснала в Пловдив. Завършва СОУ "П.К.Яворов“ в Пловдив, а висшето си образование в София - Софийския университет със специалност "Социология“ и магистратура в НБУ - "Политически мениджмънт и публични политики“.
Още от категорията

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 23.05.2020г. бяха представени следните заглавия: Р убрика „Напълно непознати“ Жан-Пол Сартр. Стената. 215 стр., ок. 4А, Фама, 2020. Йозеф Рот. Пътуване из Украйна и Русия. 154 стр., ок. 2А, Аквариус, 2020. Неда Антонова. Безмълвие. 304 стр., ок 4А, Хермес, 2020. Иван..

публикувано на 24.05.20 в 15:06

За празника и книгите

За четенето, за значението на писането, за смисъла и бъдещето на книгите, разговаряме с младия писател Ненко Генов – автор на книгите „Сбогом дневнико“ и „Сбогом дневнико“ 2, в празничния 24 май. "Ненко Генов  е бивш ученик и настоящ учител. Точно така – ВЪРНАЛ се е в училище, след всичките години, които е прекарал там. Оцелява по единствения..

публикувано на 24.05.20 в 10:46

Пътешествия в изкуството

Като подреждане на  пъзел, който никога не може да бъде завършен, защото е част от развитието и духовното израстване на една култура - така вижда своето занимание, обвързано с изкуството на българските творци, д-р Анна Джуркова.  Завещанието на няколко поколения български художници, събира и представя в пространството си новата пловдивска галерия..

публикувано на 24.05.20 в 09:20