Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В навечерието на Великден

Католиците в Житница намират опора във вярата

В моменти на криза семейството е малка домашна църква

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и от емоцията около посещението на Папа Франциск. Сега следват напътствията му на духовен водач - всеки да се замисли кое е истинското и съществено в живота и на какво трябва да се дава превес. Такова е времето - на трудности и изпитания, но пък в Житница ги има и надеждата, и светлината.

Най-много липсва на вярващите това, че не могат да прекрачат прага на храма и да присъстват на богослуженията, казва отец Борис от църквата "Успение Богородично". Подчертава също, че извънредната ситуация ги е провокирала да се обърнат към възможностите на социалните мрежи, защото до този момент енорията не е присъствала в тях. "Сега предаваме литургиите онлайн, но все пак конкретно в тези дни се усеща липсата на онази тържественост, с която хората са свикнали", допълва свещеникът.

"Конкретно мога да кажа, че миналата неделя много хора бяха тъжни, защото не можаха да дойдат на тържествената литургия, която обикновено за Връбница се отслужва с много народ, с много песни. По този повод правим шествие извън църквата, което е един вид възстановка на влизането на Исус в свещения град Йерусалим", разказва отец Борис, който е наясно с тревогите и опасенията на хората в селото. 

Църквата „Успение Богородично“

"Може би най-притеснените са възрастните. Хората, които вече имат някакви болести, като слушат за този вирус и че те са по-уязвими. Сигурно се притесняват и младите хора, семейните, да речем тези, които сега не ходят на работа и се питат какво ще стане". 

15-годишният Венцислав се е нагърбил с отговорната задача да снима литургиите на живо. "Радвам се, че правя такова нещо, защото другите ще могат по този начин и те да участват, макар и само духовно. Определено има голям интерес", споделя той пред "Хоризонт".

Дистанционно общува с децата от Житницаи сестра Светла от францисканския манастир в селото, която води часовете по вероучение. Заедно ще бъдат и в дните до Христовото Възкресение.

"Да бъдат единни заедно с техните родители, да се молят преди всичко Исус да възкръсне в техните семейства, в техните сърца. Сега, в този момент на криза семейството е тази малка домашна църква, където трябва да израства и вярата, и надеждата, и любовта в децата", изтъква сестра Светла. 

За духовните измерения на празника разсъждава в навечерието на Възкресение Христово Мария Станева, секретар на читалище „Йосиф Добранов“ в Житница. Тя работи при затворени врати заради ограничителните мерки, но и оказва съдействие на всеки, който я потърси.

Според Мария Станева настоящата ситуация, в която светът се бори с пандемията, е и своеобразна провокация към размисъл за всеки един от нас.

"За това какво наистина е ценно в един човешки живот, какво си заслужава, какво има смисъл, за какво си струва да се бориш, в какво си струва да влагаш силите си, стремежите си", подчерта Мария Станева.

Още щрихи от живота на вярващите в Житница - в звуковия файл.
Още от категорията

Бизнесът се обърна към науката в условия на застой

„Втори юни е ден на голяма болка и надежда, затова се отбелязва по този тъжен и специален начин“, каза за Радио Пловдив Иван Соколов, главен директор на Международен панаир-Пловдив. „Никога да не чуем за разделение на народа и политическите сили. Преклонение пред героите и в частност на Христо Ботев.“ Г-н Соколов коментира COVID кризата, като..

публикувано на 02.06.20 в 12:32

Знамето на Ботевата чета отново влиза в бойния строй

„Изнасянето на знамето-копие е част от ритуала за преклонение пред подвига на Ботев“, заяви Ася Николова, директор на Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер“. Тя очаква музеят да бъде посетен от истинските поклонници на неговото дело. Всеки от нас да си припомни стих или част от огнената му публицистика. „Днес да се наречем свободни хора, да..

публикувано на 02.06.20 в 11:11

В САЩ се бунтуват група изоставени хора

„Протестите и напрежението в Америка бяха предизвестени“, каза в интервю за Радио Пловдив  Ввесела Червена ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Чернева припомни, че смърттта на  Джордж Флойд не е първи такъв  случай жертва на полицеско насилие през последните 10 години. Но подчерта, че това не е..

публикувано на 01.06.20 в 16:18

Отпадъците в България ще продължават "да миришат"

Начина на мислене и на управление в сферата на околната среда у нас е остарял. Не може с технологии от  50-те години на миналия век да управляваме процеси, които са типични и характерни за 21-ви век.  Така  коментира ситуацията около скандалите в МОСВ  Искра Михайлова, бивш ресорен министър  в правителството на Пламен Орешарски от квотата на..

публикувано на 01.06.20 в 15:32

Заведенията отварят изцяло

От днес се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове.  Припомняме, че откритите части на заведенията отвориха на 6 май с изисквания за по-голяма..

публикувано на 01.06.20 в 13:16