Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Великденският онлайн концерт вече започна

Великденският концерт вече започна, каза в ефира на Радио Пловдив Евгения Тагарева, музикален педагог, композитор, поетеса, създател и директор на Лятна академия „Огънят на Орфей“.

Всеки ден качвам видеозаписи на моята фейсбук страница. Идеята за концерта е най-вече в подкрепа за децата. С моите ученици правим три пъти годишно различни изяви в Пловдив, така се готвим за участие в някои национални конкурси. Тази година децата останаха разочаровани, затова реших, че музиката, някакъв вид изява ще бъде мотивация, и полезно за тях в дадената ситуация.  Много хора се притесняват, не толкова за физическото здраве на децата, а за тяхното психическо здраве. Нашата инициатива е отправена към всички хора, независимо от възраст и място на живеене. Можем да покажем нещо красиво, добро, и да представим децата. Това е резултатът от нашето онлайл обучение, с което продължаваме работа за овладяване на музиката и пианото.

Г-жа Тагарева сподели, че учениците се справят отлично, дори наблюдава по-голям ентусиазъм, защото успяват да се видят отстрани. Благодарност отправи и към родителите, които сега са главният фактор в обучението и развитието на децата. Остава с надежда, ако няма забрана, в Разлог ще се проведе ХІV-тото издание на Лятна академия „Огънят на Орфей“. Тази година определените дати са от 8-ми до 22-ри август.

Вече имам някои отзиви на различни хора от страната, които гледат какво правим. Пример е Теменуга Йончева, майката на световноизвестната оперна певица Соня Йончева: „Жени, бъди благословена за всичко, което правиш, за да оцелее българската духовност в Родината и по света“. Такива силни думи наистина ме задължават.

Интервюто с Евгения Тагарева е в звуковия файл.


Още от категорията

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 23.05.2020г. бяха представени следните заглавия: Р убрика „Напълно непознати“ Жан-Пол Сартр. Стената. 215 стр., ок. 4А, Фама, 2020. Йозеф Рот. Пътуване из Украйна и Русия. 154 стр., ок. 2А, Аквариус, 2020. Неда Антонова. Безмълвие. 304 стр., ок 4А, Хермес, 2020. Иван..

публикувано на 24.05.20 в 15:06

За празника и книгите

За четенето, за значението на писането, за смисъла и бъдещето на книгите, разговаряме с младия писател Ненко Генов – автор на книгите „Сбогом дневнико“ и „Сбогом дневнико“ 2, в празничния 24 май. "Ненко Генов  е бивш ученик и настоящ учител. Точно така – ВЪРНАЛ се е в училище, след всичките години, които е прекарал там. Оцелява по единствения..

публикувано на 24.05.20 в 10:46

Пътешествия в изкуството

Като подреждане на  пъзел, който никога не може да бъде завършен, защото е част от развитието и духовното израстване на една култура - така вижда своето занимание, обвързано с изкуството на българските творци, д-р Анна Джуркова.  Завещанието на няколко поколения български художници, събира и представя в пространството си новата пловдивска галерия..

публикувано на 24.05.20 в 09:20