Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът в Смолян е с нов директор

Актьорът Мариан Бозуков от Чепеларе е новият директор на РДТ "Николай Хайтов"- Смолян. Той ще заема поста до провеждането на конкурс за поста от Министерството на културата.

"От вчера съм назначен като директор. Първата ми задача и цел е да създам перфектен екип в театъра и да внеса спокойствие", каза Мариян Бозуков, който е и председател на Съюза на артистите в Смолянска област.

Мариан Бозуков е част от театралната смолянска трупа от пролетта на 2021 г. Той е завършил „Актьорско майсторство за куклен театър“ във ВИТИЗ при проф. Атанас Илков и проф. Юлия Огнянова и е известен със своята роля в популярния български сериал "Дунав мост". Играл е на сцените на Народния театър, в СФУМАТО, в Пловдивския театър и, в РДТ "Николай Хайтов". В Чепеларе работи с младежи, където създаде театрална трупа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за театъра, таланта и рицарството

Диана Добрева става рицар на изкуствата и литературата на Франция. След 3 дни, на 15 октомври тя ще получи високото отличие в резиденцията на френското посолство в София.  "Срещите" честитят високо признание на талантливата режисьорка и ви предлагат разговор с нея. Разговор за театъра като място, което ни дава шанс да си спомним нашия божествен..

публикувано на 11.10.24 в 10:38

"Дъжд" на Кармен Мишу открива история и истини

"Дъжд“ на Кармен Мишу не е роман за Освобождението, нито за патриотизма, свързан с тази епоха. В ,, Дъжд “ е разказана историята на един обикновен човек, докоснат от свещената идея на свободата. Разказан е неговият житейски път, любовта и омразата му.  Едно бедно и осиротяло селско момче е приютено от заможен и известен майстор на аби, който..

публикувано на 11.10.24 в 09:15

Даниела Найберг представя "Под бомбетата на дърветата"

Поетичната книгата на Даниела Найберг "Под бомбетата на дърветата" ще бъде представена тази вечер в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.  Тя е  на издателска къща „Знаци“ с редактор Катерина Стойкова и художествено оформление на Иво Рафаилов.  Модератор на срещата е Азиз Назми Шакир-Таш. Даниела Найберг  завършва българска..

публикувано на 11.10.24 в 07:43

Международни фотографски срещи "Цвят, реалност, въображение"

С официално откриване в галерия "Капана"  започват Международните фотографски срещи.  Фестивалът показва актуалните тенденции в съвременното фотографско изкуство като акцентира на фотографската култура и нейните изразни средства.   Артистичен директор и куратор е доц. д-р Никола Лаутлиев.  Тази година темата е "Цвят, реалност, въображение"...

публикувано на 11.10.24 в 07:40

Диана Добрева става "Рицар на изкуствата и литературата"

Режисьорът Диана Добрева ще получи ф ренският орден "Рицар на изкуствата и литературата" за приноса си към театралното изкуство. Добрева ще бъде удостоена с високото международно отличие на 15 октомври от  френския посланик в България, Жоел Мейер. С "Рицар на изкуствата и литературата" Министерството на културата на Франция  награждава творци за..

публикувано на 10.10.24 в 13:30