Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сравнение със същия период на миналата година:

Пет пъти повече безработни в Пловдив заради COVID 19

Нов изнесен офис работи на бул. "Васил Априлов", има и филиал в Столипиново

От обявеното извънредно положение у нас във връзка с коронавируса на 13 март до вчера включително в Бюрото по труда в Пловдив са се регистрирали 3 544 души, по предварителни данни. Това е пет пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато заявления за безработица са подали  664 човека, обяви в предаването на Радио Пловдив „Ден след ден“ Иванка Власева, директор на местното Бюро по труда. Въпреки наплива, по думите й, се работи спокойно и ситуацията не е ескалирала.

Нямаме засега никакви струпвания, негативи от страна на нашите клиенти, нито  от страна на нашите колеги. Безпроблемно се справяме на територията на град Пловдив.

За да се посрещне потока от безработни, със съдействието на общината, временно е отворил врати изнесен офис на Бюрото по труда. Той е на бул. „Васил Априлов” 100, Централен клуб на пенсионера, до ДКЦ 2 и ще приема заявления от от 8.30 до 17.00 часа за периода на извънредното положение, като обслужването на хора е при засилени предпазни мерки.  В квартал Столипиново също има филиал на Бюрото по труда. А новите безработни могат да подададат документи за помощ и онлайн, напомни Власева.

От днес на сайта на Агенцията по заетостта е поставаен отделен банер с абсолютно лесни стъпки за регистрация без посещение на дирекциите Бюра по труда - горе в десния ъгъл на сайта. Много лесно, практично и удобно за всеки един от тях. Подават се два вида документ - Заявление и Декларация за регистрация на безработно лице и Заявление и Декларация за отпускане на парично обезщетение за безработица. 

Иванка Власева обясни, че заявления за безработни подават и завърнали се от чужбина пловдивчани, но те не се отделят от общия брой на подалите документи  и затова няма точна информация за броя им на този етап. Единственото изискване за тях е да подадат заявленията си за регистрация след като карантината им е  преминала.

След 15-ти април Бюрото по труда ще публикува точна статистика на новите безработни - по пол, възраст, образование и квалификация. Първите плащания ще започнат след одобрението им от комисията, сформирана със заповед на директора.

Срокът е 7 дневен за разглеждане в Дирекция Бюро на труда, всичко в рамките на законоустановения срок, ние ще се справим с това - увери Власева.

Върви по график и процедурата за подкрепа по правителствената мярка 60 на 40.

Цялото интервю с Иванка Власева е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52