Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният фонд е социален, подаваме ръка на артистите

Фондът за подкрепа на независимите пловдивски творци беше създаден почти веднага след обявяване на извънредното положение. Ползвали сме модели на едни от първите фондове в Европа, които се появиха за независими писатели. Това заяви артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.
 

Той цели да подпомогне независими творци от всички сфери на културата, които няма откъде другаде да получат помощ. Помощта е безвъзмездна и се дава за разходи за храна, сметки и лекарства, т.е., за разходи от първа необходимост. Това не е творчески фонд, не е поощрителна награда, не се дава за заслуги. Помощта е еднократна и цели да облекчи положението на някои хора, които са в нужда и упражняват творчески професии.

Куюмджиева уточни, че кандидатите  трябва да попълнят един формуляр, който е взаимстван от документа на независимите писатели в Англия и  който декларира приходите и разходите не само на твореца, но и на неговото семейство. Трябва да опишат в писмо документите, както и една декларация, която на практика, спестява всички законово изискуеми документи за липса на задължения към финансови институции, община, държава, т.н., защото те се изискват по Закона за публичните финанси.  Трябва да приложи още и творческа биография, регистрация като свободна професия и банковата си сметка, за да бъдат приведени средствата по банков път.

 Сега обаче фондът ще бъде спрян, за са се обмисли промяна в правилата, която да бъде разбираема за повечето артисти.

 Ще оставим време, за да може всеки, който има идеи, да приложи своите варианти. Нашето желание е било да се действа бързо, за да могат за бъдат подпомогнати хората точно сега, когато имат нужда.

Корекцията трябва да бъде направена максимално бързо.  След като бъдат внесени промените по всички правила, творците ще имат време около 4,5 дни да се запознаят с тях от страницата на Фондацията.

Този фонд е социален. Досега сме нямали опит в тази посока и бяхме първите, които го предлагат.

Ограничения за кандидатстване няма и всеки би могъл да кандидатства, ако прецени, че има нужда, заяви Куюмджиева.

По думите й, от Фондацията имат желание да се обърнат към бизнеса, за да получат допълнително средства за подкрепа на творците.

Вече има проявен интерес към инициативата под формата на въпроси.

Хората се уплашиха и им се струва, че процедурата е сложна. Желанието ни е да не се идва на място.

За да стигне обаче подкрепата до повече творци, е необходимо да бъде потърсена и допълнителна подкрепа. От Фондацията имаме  желание да се обърнем към бизнеса, за да получим допълнително средства за подкрепа на творците.

Ще  стартираме и кампания за набиране на средства, защото фондът стартира със 100 000 лв, което означава, че парите могат да стигнат само за 100 артисти.

Артистите на Пловдив трябва да продължат да създават изкуство и  това е подадена ръка към тях за подкрепа, заяви още Куюмджиева.

Интервюто е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25