Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И у нас, и по света расте тревогата от заразата с коронавирус, увеличават си е притесненията от икономическата и социалната криза

Имаме едно наум и не се отказваме от правата си

Първан Симеонов: Българското общество вече се поуспокоява, дано да не е преждевременно!

Световната асоциация "Галъп интернешънъл" излезе с второ проучване в световен мащаб за нагласите на различните общества към мерките срещу коронавируса, за страховете и очакванията им около пандемията. Проучването е проведено в 17 страни по света и е приключило преди дни. Интервюирани са 17 036 пълнолетни души, като във всяка от държавите изследването е проведено сред представителна извадка от мъже и жени между 3 и 10 април 2020 г. Първата вълна на проучването беше през март и обхвана 30 страни.


Пред Радио Пловдив социологът Първан Симеонов, директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", заяви, че в България проучването е направено сред 800 души в началото на април.

Средно уплашени сме, така Симеонов обобщи резултатите сред анкетираните българи за страха от заразата с коронавирус. Той обясни, че в началото на извънредното положение у нас 62% са свидетелствали, че се боят те или техните семейства да не се заразят с коронавируса. Сега техният дял се е увеличил до 68 %.

Тревогата остава висока в България, но не продължава да расте, каза социологът и допълни, че в момента, може би, се намираме в платото на обществената тревога, докато по света тя расте.

Българското общество е едно от тези, които смятат, че заплахата е преувеличена, посочи още Симеонов. Той се позова на данните, според които 55-56 % от анкетираните българи казват, че заплахата е преувеличена. В началото на извънредното положение те бяха над 70 на сто, припомни социологът.

Ние сме едно от обществата, които имат едно на ум, коментира Първян Симеонов. 

У нас има тенденция на неголям, но все пак осезаем спад на готовността на българите да жертват част от правата си, ако това ще помогне в борбата срещу разпространението на коронавируса, отбеляза социологът. И допълни, че тенденцията в световен мащаб е обратна. 

В началото на извънредното положение 83 % от българите са заявили готовност да ограничат част от правата си. Сега те са 73 %.

Според Симеонов, това свидетелства, че българското общество вече се поуспокоява

Искрено се надявам това успокоение, тази демобилизация, тази ерозия в готовността да се ограничаваш да не е преждевременно, подчерта социологът.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Първан Симеонов е в звуковия файл.


Ето и основните параметри на новото проучване на "Галъп интернешънъл":

Страхът от заразата:

През последните няколко седмици страхът от зараза с коронавирус расте сред обществата в почти всички изследвани държави.

В България в началото на извънредните мерки 62 на сто от запитаните казват, чесе страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавируса. Преди две седмици делът им се увеличава до 69 на сто, а изследване от преди дни показа, че тревогата е 68 на сто, т.е. засега като че ли спира растежа си.

Данните показват, че заплахата от заразата у нас се осъзнава видимо по-сериозно, в сравнение с периода преди месец.С това българите са близо до средните стойности на тревога по света.

Мерките на правителството:

75% от анкетираните у нас одобряват действията на правителството срещу разпространението на заразата. В навечерието на извънредното положение този резултат е бил 60%.

С този ръст за месец България е сред обществата, които в най-сериозна степен дават „бонус“ доверие към правителството след началото на извънредните мерки – наред със страни като Германия, Пакистан, Малайзия.

Тревога за работата и доходите:

У хората в България се задълбочава тревогата за работните места, въпреки одобрението на мерките срещу разпространението на заразата.

22% от запитаните казват, че са загубили сериозна част от доходите си. 14% декларират временно спиране на работа. При 8% работният ден е бил намален. 9 на сто у нас казват, че дори са загубили работа– сериозен ръст за няколко седмици. На границата на март и април този дял е бил 6 на сто, а седмица по-рано – 3%.

Заплахата и жертването на човешки права:

Повишеното усещане за заплаха е затвърдило и готовността да се жертват някои човешки права, ако това ще помогне за предотвратяване на разпространението на заразата. През март 75% от всички запитани са изразили готовност да жертват някои от правата си, докато кризата с Ковид-19 премине. Сега този дял се равнява на 80%.

В България делът на готовите да се откажат от някои от своите права се е понижил в последните седмици. 73% от запитаните са готови да жертват някои от правата си, докато преди въвеждането на извънредните мерки този дял е бил 83 на сто.

Демокрацията в условия на криза:

22% от българите се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза. Този дял не е малък, но все пак 78% не споделят критиката към демокрацията. Българите не губят демократичния си рефлекс.

Това са някои от изводите от втория експресен сондаж по света, проведен от водещата глобална изследователска мрежа – световната Асоциация „Галъп интернешънъл“. Първата вълна беше през март. Всички резултати от двете вълни са достъпни на страницата на асоциацията www.gallup-international.com






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29