Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джамиите остават затворени за ифтар по време на Рамазан

Всеки ден в Пловдив ще бъде раздавана храна на 150 човека. Това съобщи председателят на Мюсюлманското настоятелство  Ахмед Пехливан.

 Всяка година по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, Районното Мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство организират в двора на „Имарет джамия“ или пред Джумая джамия вечери ифтар, на които се канят представители на всички етнически общности и вероизповедания в града.

Тези дни джамията ще остане затворена за вярващите, за да се спазят наложените епидемиологични мерки по време на извънредното положение. От мюсюлманското настоятелство са създали организационен екип, който ще доставя храна по домовете на самотни хора, възрастни и нуждаещи се, както и на вярващите, които постят през светлата част на деня. 

За мюсюлманите това са седмици на опрощение, покаяние и милосърдие, време на съпричастност към хората в нужда. От зазоряване до залез те се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и интимни отношения. Не пият дори вода.

Традиционно представители на бизнеса дават вечери ифтар за 150 човека в Пловдив. Сега всички те ще имат възможност да дарят средства, с които да се приготви храна, която ще бъде раздавана в пакетирани подноси за еднократна употреба, при строго спазване на хигиенните изисквания.

Със заповед на Главното мюфтийство са отменени и традиционните петъчни молитви. За да се предотврати струпването на много молещи се на едно място, общите моливи също са забранени. Повечето от тях ще се предават по интернет. 

На болните и на лицата над 60 годишна възраст се отказва достъп до джамиите от първите дни на извънредното положение. На електронно табло на централния вход на Джумая джамия в Пловдив се излъчва надпис на няколко езика, който призовава вярващите мюсюлманите да останат по домовете си по време на целия месец Рамазан.

От началото на епидемията не спират да се раздават и помощи на жителите на Столипиново, съобщи още Ахмед Пехливан, който е и председател на „Йешилай България“. От сдружението на българските и турски бизнесмени „Бултиш“ предоставиха дезинфектанти и храни от първа необходимост на хората от "Регионална организация на слепите", които живеят в един от най-критичните райони на Пловдив. 

Даренията бяха осигурени в навечерието на най-големия християнски празник Великден, в знак на съпричастност и надежда за хората в най-затруднено положение, без значение от религиозната им и етническа принадлежност.

Желаещите могат да дарят средства за храна за двама, трима или 10 човека по време на целия месец Рамазан, който тази година е от 24 април до 23 май.Още от категорията

Оставиха постоянно в ареста шофьора, причинил смъртта на 3-ма души

Пловдивският окръжен съд задържа под стража 46-годишния шофьор, който причини смъртта на 3-ма души в нощта на Великден. Делото бе разгледано от дежурния съдия на изнесено заседание в УМБАЛ „Св. Георги“, където се лекува обвиняемият Иво Даскалов. Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че на 2 май на Околовръстния път на Пловдив при..

публикувано на 06.05.21 в 15:12

Кметът на Стамболийски дари 320 порции печено агнешко

320 порции агнешко печено дари кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев за Гергьовден.  Празничната храна е осигурена с лични средства и е за всички хора, които получават храна от социалния патронаж и по проекта „Топъл обяд“, както и за децата от Центъра за настаняване от семеен тип.  „Като кмет на общината вече шеста година..

обновено на 06.05.21 в 14:51

В Цалапица откриха паметник на загиналите във войните

Гергьовден и Денят на храбростта бяха тържествено отбелязани в село Цалапица, община "Родопи", където бе открит паметник на загиналите жители на селото във войните за обединението на България.  Част от паметника е зенитно оръдие, което МО подари на Цалапица.  Изграждането на мемориалния комплекс е по идея на кмета на селото Ивайло Данаилов. "В..

публикувано на 06.05.21 в 14:14

Град Пещера чества своя празник

Пещера днес отбелязва своя празник.  Тържествата започнаха с празнична Гергьовска света литургия в храм „Свети Георги“, а на площад „България“ бе издигнат националният флаг.  В празничото си слово кметът Йордан Младенов поздрави съгражданите си: "Да пребъде нашият град! Да звучи гордо името Пещера и да е символ на по-добър живот, на ценности и..

публикувано на 06.05.21 в 09:56

Отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия, на който отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските воини.  Военновъздушните сили са подготвили атрактивна авиационна програма, при която едновременно ще бъдат направени демонстрации в небето над София и над единствената Изтребителна Авиобаза у нас – „Граф..

обновено на 06.05.21 в 08:53