Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - начало на седмицата, която завършва през май

В  началото на предстоящата седмица, споделена  и от календара на най-вълнуващия и празничен месец май –  с форсирани  очаквания за извеждане на  живота от състоянието му на ступор.

Какъв  разказ за времето  създава статистиката за заразата и как отзвучават  мерките за  ограничаване на щетите  от нея  на национално и регионално ниво.

Актуалната информация за динамиката на заболяването  чуйте от редовния брифинг в 8 ч. на Националния оперативен щаб.

Между 500 и 1000 граждани на Пловдив ще бъдат пред седмицата обект на мащабно тестване, за да се направи срезово проучване на засегнатите от болестта. В какво се състои то и с какво Пловдив привлече  вниманието на медицинските експерти – микробиологът проф. д-р Енчо Савов

За рестарт на шофьорските курсове настояват инструкторите. Заявеният за началото на май  протест е с аргумент, че школите за обучение на кандидат-шофьорите са изправени пред фалит. Какво губи обществото от отказа на държавата  да  отчете красноречието на статистиката на жертвите на пътя и дефицита на справедливост.  По темата -  Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Точно днес“ че научите още защо главният архитект на Пловдив  арх. Димитър Ахрянов  поиска от гражданите да заявят каква е тяхната визия за облика  на ул. „Карловска“. Общината стартира онлайн анкета, която да помогне за постигането на обществен консенсус за бъдещия облик на емблематичната  улица – част от Водния проект на Пловдив.

Символично ще тръгнем „По пътя“ заедно с един от най-разпознаваемите български визуални артисти - художника Емил Миразчиев.

Експозицията му е подредена на двете нива в изложбена зала“2019“ и трябваше да бъде открита на 17 март. За изкуството, което преодолява преградите по-успешно от вирусите – чуйте автора във времето за култура след 9 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - с усмивка за мързела и специален гост

Летните издания на „Алтер его” продължават. В жегите, когато сме в отпуска или усилено се готвим за нея, ще се заиграем с темата  за мързела. Освен това ще ви припомним едно забавно, но не и несериозно интервю с Крум Филипов.   Няма да ви подмине и поредният ни смехомаратон. А музиката този път ще бъде тонизиращ мелодичен рок! „Алтер его..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 19.07.24 в 18:32

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30