Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

7-ми и 12-ти клас в училище, останалите - дистанционно

Снимка: marica.bg

"Два са ключовите класове, които би следвало да завършат физически учебната година. Това са 7-ми клас - те завършват основна степен на средното образование, и 12-ти клас, които завършват средно образование. 

За да могат да бъдат поставени при еднакви условия, те би следвало да положат физически своите изпити на територия, която гарантира да не се допусне преписване, подсказване - изобщо да бъдат поставени всички ученици при равни условия." 

Това заяви пред Радио Пловдив Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в Пловдив в системата на образованието и директор на ОУ "Екзарх Антим Първи ".

Тя обаче подчерта, че в крайна сметка това е решение, което ще трябва да вземе Министерството на образованието и науката.

Според Василева, би могло да се помисли за максимално изтегляне във времето на Националното външно оценяване след 7-ми клас и на държавните зрелостни изпити за 12-ти клас.

"При всички случаи, каквото и да бъде решението, то няма да бъде на 100% удовлетворяващо всички заинтересовани страни", убедена е Катерина Василева.

Като председател на Съюза на работодателите в Пловдив тя обясни, че в Управителния съвет на съюза се обмислят различни варианти и се правят проучвания, така че при евентуална среща със социалните партньори в МОН да може да се изложи позицията на Съюза - едно професионално и компетентно мнение от страна на директори на училища и образователни институции.

Василева обаче отново подчерта, че в крайна сметка решението е изцяло в правомощията на министъра и на Министерството на образованието и науката.

Тревогите и рисковете - ситуацията е трудно предвидима

"Никой не може да даде гаранция какво би се случило!", категорична е Василева. Тя посочи, че със сигурност има нейни колеги учители, които са тревожат за собственото здраве и това на семействата си и то с основание. 

Затова много внимателно трябва да бъдат преценени рисковете - кой риск би могъл да бъде поет и кой - не.

Необходимо е учениците да бъдат поставени в равностойна среда - както при националното външно оценяване след 7-ми клас, така и при държавните зрелостни изпити.

За електронното дистанционно обучение

Обучението от разстояние в електронна среда - то се реализира много бързо. Директорите създадоха бързо и добра организация, а учителите много добре го реализират, отбеляза Василева. 

Тя смята, че би могло да се направи само в рамките на дните за провеждането на изпитите за Националното външно оценяване и зрелостните изпити.

За дистанционното завършване на учебната година

"Да, няма проблем учебната година да приключи при обучение от разстояние в електронна среда", заяви Василева, обобщавайки коментарите на своите колеги учители и директори. По думите й, почти 90% от училищата реализират ефективен и качествен образователен процес в електронна среда. Преди десетина дни е възобновено поставянето на оценки на учениците, така че няма проблем учителите да оформят текущите оценявания и да приключат и срочните оценки. 

"Така че, няма проблем за учениците извън 7-ми и 12-ти клас това нещо да се случи по този начин", категорична е директорката на ОУ "Екзарх Антим Първи" в Пловдив. 

За писането на отсъствия

Трудно е да се даде категоричен отговор - ще пишем или няма да пишем отсъствия, смята Катерина Василева. 

Според нея, времето на извънредното положение е време за учене на учениците, а отговорността е споделена между учителите и родителите. Василева подчерта обаче, че технологичната обезпеченост и дигиталните умения както на децата, така и на родителите са различни. 

"Добре би било децата да бъдат поощрявани да присъстват при синхронните уроци, защото това е времето, в което те чуват своя учител, взаимно се чуват."

Цялото интервю на Емил Костов с Катерина Василева е в звуковия файл.
Още от категорията

Антикризисните мерки ще се усетят към края на годината

„ Това, което става в момента, е един глобален, световен феномен – високата инфлация. Във Великобритания бе отчетен 40-годишен рекорд на инфлация – 9%, в Германия и САЩ тя е близо 8%, Румъния има близка инфлация до България – 13,7%, а в България отчитаме12,4 на сто “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов. Според..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството. „Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни.   Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по..

обновено на 20.05.22 в 17:08

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 20.05.22 в 17:04
Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН

Войната ще оскъпи живота между 50 и 200%

Повече политически, отколкото икономически са обявените от правителството антикризини мерки, като липсва подкрепа за българските земеделски производители. Това е изводът на доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.  Според него решението за нулева ставка на ДДС при хляба няма да се отрази върху цената му,..

публикувано на 19.05.22 в 15:52