Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7-ми и 12-ти клас в училище, останалите - дистанционно

Снимка: marica.bg

"Два са ключовите класове, които би следвало да завършат физически учебната година. Това са 7-ми клас - те завършват основна степен на средното образование, и 12-ти клас, които завършват средно образование. 

За да могат да бъдат поставени при еднакви условия, те би следвало да положат физически своите изпити на територия, която гарантира да не се допусне преписване, подсказване - изобщо да бъдат поставени всички ученици при равни условия." 

Това заяви пред Радио Пловдив Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в Пловдив в системата на образованието и директор на ОУ "Екзарх Антим Първи ".

Тя обаче подчерта, че в крайна сметка това е решение, което ще трябва да вземе Министерството на образованието и науката.

Според Василева, би могло да се помисли за максимално изтегляне във времето на Националното външно оценяване след 7-ми клас и на държавните зрелостни изпити за 12-ти клас.

"При всички случаи, каквото и да бъде решението, то няма да бъде на 100% удовлетворяващо всички заинтересовани страни", убедена е Катерина Василева.

Като председател на Съюза на работодателите в Пловдив тя обясни, че в Управителния съвет на съюза се обмислят различни варианти и се правят проучвания, така че при евентуална среща със социалните партньори в МОН да може да се изложи позицията на Съюза - едно професионално и компетентно мнение от страна на директори на училища и образователни институции.

Василева обаче отново подчерта, че в крайна сметка решението е изцяло в правомощията на министъра и на Министерството на образованието и науката.

Тревогите и рисковете - ситуацията е трудно предвидима

"Никой не може да даде гаранция какво би се случило!", категорична е Василева. Тя посочи, че със сигурност има нейни колеги учители, които са тревожат за собственото здраве и това на семействата си и то с основание. 

Затова много внимателно трябва да бъдат преценени рисковете - кой риск би могъл да бъде поет и кой - не.

Необходимо е учениците да бъдат поставени в равностойна среда - както при националното външно оценяване след 7-ми клас, така и при държавните зрелостни изпити.

За електронното дистанционно обучение

Обучението от разстояние в електронна среда - то се реализира много бързо. Директорите създадоха бързо и добра организация, а учителите много добре го реализират, отбеляза Василева. 

Тя смята, че би могло да се направи само в рамките на дните за провеждането на изпитите за Националното външно оценяване и зрелостните изпити.

За дистанционното завършване на учебната година

"Да, няма проблем учебната година да приключи при обучение от разстояние в електронна среда", заяви Василева, обобщавайки коментарите на своите колеги учители и директори. По думите й, почти 90% от училищата реализират ефективен и качествен образователен процес в електронна среда. Преди десетина дни е възобновено поставянето на оценки на учениците, така че няма проблем учителите да оформят текущите оценявания и да приключат и срочните оценки. 

"Така че, няма проблем за учениците извън 7-ми и 12-ти клас това нещо да се случи по този начин", категорична е директорката на ОУ "Екзарх Антим Първи" в Пловдив. 

За писането на отсъствия

Трудно е да се даде категоричен отговор - ще пишем или няма да пишем отсъствия, смята Катерина Василева. 

Според нея, времето на извънредното положение е време за учене на учениците, а отговорността е споделена между учителите и родителите. Василева подчерта обаче, че технологичната обезпеченост и дигиталните умения както на децата, така и на родителите са различни. 

"Добре би било децата да бъдат поощрявани да присъстват при синхронните уроци, защото това е времето, в което те чуват своя учител, взаимно се чуват."

Цялото интервю на Емил Костов с Катерина Василева е в звуковия файл.
Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34