Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7-ми и 12-ти клас в училище, останалите - дистанционно

Снимка: marica.bg

"Два са ключовите класове, които би следвало да завършат физически учебната година. Това са 7-ми клас - те завършват основна степен на средното образование, и 12-ти клас, които завършват средно образование. 

За да могат да бъдат поставени при еднакви условия, те би следвало да положат физически своите изпити на територия, която гарантира да не се допусне преписване, подсказване - изобщо да бъдат поставени всички ученици при равни условия." 

Това заяви пред Радио Пловдив Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в Пловдив в системата на образованието и директор на ОУ "Екзарх Антим Първи ".

Тя обаче подчерта, че в крайна сметка това е решение, което ще трябва да вземе Министерството на образованието и науката.

Според Василева, би могло да се помисли за максимално изтегляне във времето на Националното външно оценяване след 7-ми клас и на държавните зрелостни изпити за 12-ти клас.

"При всички случаи, каквото и да бъде решението, то няма да бъде на 100% удовлетворяващо всички заинтересовани страни", убедена е Катерина Василева.

Като председател на Съюза на работодателите в Пловдив тя обясни, че в Управителния съвет на съюза се обмислят различни варианти и се правят проучвания, така че при евентуална среща със социалните партньори в МОН да може да се изложи позицията на Съюза - едно професионално и компетентно мнение от страна на директори на училища и образователни институции.

Василева обаче отново подчерта, че в крайна сметка решението е изцяло в правомощията на министъра и на Министерството на образованието и науката.

Тревогите и рисковете - ситуацията е трудно предвидима

"Никой не може да даде гаранция какво би се случило!", категорична е Василева. Тя посочи, че със сигурност има нейни колеги учители, които са тревожат за собственото здраве и това на семействата си и то с основание. 

Затова много внимателно трябва да бъдат преценени рисковете - кой риск би могъл да бъде поет и кой - не.

Необходимо е учениците да бъдат поставени в равностойна среда - както при националното външно оценяване след 7-ми клас, така и при държавните зрелостни изпити.

За електронното дистанционно обучение

Обучението от разстояние в електронна среда - то се реализира много бързо. Директорите създадоха бързо и добра организация, а учителите много добре го реализират, отбеляза Василева. 

Тя смята, че би могло да се направи само в рамките на дните за провеждането на изпитите за Националното външно оценяване и зрелостните изпити.

За дистанционното завършване на учебната година

"Да, няма проблем учебната година да приключи при обучение от разстояние в електронна среда", заяви Василева, обобщавайки коментарите на своите колеги учители и директори. По думите й, почти 90% от училищата реализират ефективен и качествен образователен процес в електронна среда. Преди десетина дни е възобновено поставянето на оценки на учениците, така че няма проблем учителите да оформят текущите оценявания и да приключат и срочните оценки. 

"Така че, няма проблем за учениците извън 7-ми и 12-ти клас това нещо да се случи по този начин", категорична е директорката на ОУ "Екзарх Антим Първи" в Пловдив. 

За писането на отсъствия

Трудно е да се даде категоричен отговор - ще пишем или няма да пишем отсъствия, смята Катерина Василева. 

Според нея, времето на извънредното положение е време за учене на учениците, а отговорността е споделена между учителите и родителите. Василева подчерта обаче, че технологичната обезпеченост и дигиталните умения както на децата, така и на родителите са различни. 

"Добре би било децата да бъдат поощрявани да присъстват при синхронните уроци, защото това е времето, в което те чуват своя учител, взаимно се чуват."

Цялото интервю на Емил Костов с Катерина Василева е в звуковия файл.
Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52