Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови сме за матурите, свели сме рисковете до минимум

Снимка: Фейсбук

"При нас са определени 150 зрелостници, които да полагат матура по български език и литература и 105 - по английски език. Така че, ако ги разположим по 10 човека в стая, бихме могли да се справим.

По - сложно е положението със седмокласниците, тъй като нашите седмокласници са 203-ма, което означава, че ние нямаме възможност да осигурим толкова помещения с видеонаблюдение, в които те да са разположени на безопасно разстояние един от друг."

Това заяви пред Радио Пловдив Валентина Стоенчева, директор на СУ "Св. Патриарх Евтимий" в Пловдив, коментирайки решението учениците от 7-ми и 12-ти клас да се явят в училище за полагането на изпитите, съответно - Национално външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

Решението за това е взето на коалиционен съвет снощи с участието на представители на Националния оперативен щаб, образователното министерство и управляващите партии. Засега се предвижда матурите да са на 30 май и 1 юни, ако се удължи извънредното положение, ще са през лятото.

Готовност има

"Обмислили сме варианти, разгледали сме всички възможности и имаме готовност да проведем матурите за 12-ти клас, обяви директорката на СУ "Св. Патриарх Евтимий". Тя посочи, че между зрелостниците в класните стаи ще бъде осигурено разстояние от метър и половина.

По - сложна е ситуацията с квесторите. Повечето учители са в рискова група, на възраст, с придружаващи заболявания и не се знае колко от тях ще откажат да бъдат квестори, обясни Стоенчева. Тя обаче изрази надежда да има разбиране от тяхна страна и да се справят със ситуацията.

"Засега все още не се обсъжда Националното външно оценяване след 7-ми клас", уточни директорката.

Противоепидемичните мерки

"Задължително трябва да бъдат с маски децата. Това е безопасно както за тях, така и за квесторите, които ще бъдат в същата стая", категорична е Валентина Стоенчева. Тя съобщи, че в училището има дезинфектанти. Осигурили са ги още преди въвеждането на извънредното положение. 

"Смятаме, че всеки родител би могъл да осигури маска на детето си, въпреки че и ние имаме някакъв ресурс от маски", каза училищната директорка. 

Официална информация липсва

Не е официално съобщено кога и как ще се провеждат изпитите след 7-ми и 12-ти клас. 

"Но аз съм сигурна, че Регионалното управление по образованието, съвместно с всички директори ще създадем такава организация, че да няма опасност или да я сведем поне до минимум от евентуално заразяване на ученици, квестори и длъжностни лица, които участват в самите изпити", заяви Стоенчева.

За дистанционното обучение

При нас се води нормален учебен процес, макар и от дистанция. Провеждаме си часове на живо - онлайн, посочи Валентина Стоенчева. Тя припомни, че екипът на училището е започнал още от първия ден онлайн обучението. Голяма част от учителите работят с децата по този начин отдавна, припомни директорката. По думите й, за учителите дистанционното обучение не е било нещо ново и непознато. Затова те са навлезли много бързо.

Родителите

"Има от време на време обаждания по телефона на родители, които имат препоръки. Някои смятат, че обучението не е достатъчно, други - че е прекалено натоварващо", съобщи директорката на средното училище. Тя посочи обаче, че тези обаждания са сведени до минимум.

"Като цяло смятам, че няма да има проблем", убедена е директорката на СУ "Св. Патриарх Евтимий" в Пловдив.

Цялото интервю на Екатерина Костова с Валентина Стоенчева е в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29