Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС иска МФ да отпусне още средства за здравеопазване

Д-р Иван Маджаров
Снимка: личен архив

„Не мога да твърдя, че в болниците трябва да се въведат допълнителни противоепидемични мерки, защото те трябва да са най-безопасното място. Там всички трябва да спазват противоепидемични мерки по принцип. Със сигурност можем да кажем, че заразените с Covid-19 колеги, а и смъртните случаи на медици, се дължат на първите седмици на епидемията, когато нямаше достатъчно лични предпазни средства. В момента също смятам, че качествени, произведени в специализирани фабрики за лични предпазни средства, такива няма достатъчно“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз, който коментира изявлението на здравния министър Кирил Ананиев, че в лечебните заведения ще бъдат предприети допълнителни мерки, след двата смъртни случая на медици.

От БЛС твърдят, че не само медиците, които работят в специализирани отделения за Covid-19 и в Центровете за спешна медицинска помощ, са на първа линия. Сред тях са общопрактикуващите лекари, денталните лекари, специалистите в доболничната помощ.

"Невидимата опасност в кабинетите е също много страшна и Министерството на здравеопазването би трябвало да погледне еднакво на всички", коментира още доктор Маджаров.

МФ трябва да отпусне допълнително средства за здравеопазване

„Постигнахме споразумение за изплащане на 85 % от средствата на болниците, но смятам, че през следващите месеци вече трябва да се говори за по-висок процент. От друга страна – би трябвало МФ да предвиди средства извън тези от НЗОК. Защото борбата с епидемията трябва да се води със средства на държавата, а не със средства на здравноосигурените лица. Редно е финансовото министерство да осигури средства за заплащане на медиците, а също и за лечение не неосигурените пациенти“, подчерта доктор Маджаржов.

Допълнителните 1000 лева за медиците на първа линия – пиар акция

„Тази методика не изигра своята роля, а по-скоро създаде напрежение сред колегите. Тя беше меко казано пиарска. Защото да кажеш, че ще дадеш по 1000 лева на всички медици, които са на предна линия, би трябвало да си пеброил и 4400 общопрактикуващи лекари, би трябвало да си преброил и стоматолозите, а същи всички работещи в ДКЦ-та“, заяви още Иван Маджаров.


Цялото интервю с доктор Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34