Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежестта на кризата ще се усеща през цялата 2020 година

Говорим за икономическите измерения на пандемията с Петър Ганев от Института за пазарна икономика, преди облекчаване на мерките на извънредното положение.

Той посочи, че почти всички бизнеси пострадаха, като ефектът е най-голям за напълно забранените. Изцяло са блокирани ресторантите, хотелите, всякакви обучителни дейности и транспорта. Пътниците на някои европейски летища са намалели с 90%, пример е Германия. Някои заводи от автомобилната индустрия започнаха да работят, но това ще стане на етапи. Премахването на мерките за сигурност срещу COVID19, няма да стане изведнъж, както и възобновяването на икономическата активност.

Може би през следващата година ще успеем да се върнем на нивата преди кризата. Нашият туризъм е зависим от международния транспорт. Този летен сезоин ще бъде много по-слаб от предишните. Тежестта на кризата ще се усеща през цялата 2020 година, както и безработицата, която ще наваксваме постепенно.

Петър Ганев заяви, че рамката на мерките у нас са сходни с тези в други държави. Следваме немския модел за подкрепа на рабтниците, и ликвидна подкрепа на фирми чрез различни кредити. Това обаче се случва бавно. Остава отворен въпросът за втора вълна към бюрата на труда от хората, които са били в неплатен отпуск. Фактите сочат, че първата вълна на безработица включва около 100 000 души. Най-засегнати са туристическите региони.

Икономиката ще продължи да страда докато всички хора, не се почувстват сигурни, че лошото е отминало, а икономическите перспескиви са положителни.

Интевюто с икономиста Петър Ганев е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58