Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 май - Гергьовден "Точно днес"

На 6 май празнуваме един от най-обичаните  празници, отразяващ началото на пролетта. Отбелязваме го  в  чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия. 

Всяка година пъзелът на българската народопсихология сглобява в едно частите както на неосъзнатите научно представи за околния свят, така и  съзнателното преживяване на онази автентична неповторимост на най-важните за един етнос знаци, които са много дълбоко кодирани в него.

Как ги разчитаме между бутафорията на преднамерената ритуалност и истинския празник на духовните ни сетива и още – за  обновяването на  вярата чрез действие, за християнския смисъл на живота, за културата на диалога в откриване на онази деликатна за всеки търсещ човек територия, която той трябва да измине с тиха и дълбока мисъл за себе си – чуйте

кмета на Пловдив Здравко Димитров

 от църквата „Св.Георги“ в Пловдив преди началото на празничната литтургия – отец Тимо Златанов,  

главния редактор на излизащото  два пъти годишно на български и английски език списание под  егидата на ЮНЕСКО „Живи наследства“ доц. Ирена Бокова.

д-р  Лина Гергова  от Института по Етнология и фолклористика при БАН - за трансформациите на празничните стереотипи, отражението им в градската култура и киберпространството.  

На летище  Граф Игнатиево ще се проведат съвместни полети, с които на днешния  „различен“ 6-ти май Военновъздушните ни сили ще отбележат празника на Българската армия.  С бригаден генерал Димитър Петров , командир на Авиобаза Граф Игнатиево разговаря Кремена Данева.

Ще поздравим в ефир и един от многобройните именици – климатолога и член на УС на БАТА,  проф. Георги Рачев.

Ще бъде ли спасен летният сезон и какви въпроси провокират предложените от  Коалиционния съвет мерки в подкрепа на туристическия бранш.

След 9 ч. авторът на  рубриката „Великите европейци“ Пламен Асенов ще представи  австрийския химик и философ Фридрих фон Хайек


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - с усмивка за мързела и специален гост

Летните издания на „Алтер его” продължават. В жегите, когато сме в отпуска или усилено се готвим за нея, ще се заиграем с темата  за мързела. Освен това ще ви припомним едно забавно, но не и несериозно интервю с Крум Филипов.   Няма да ви подмине и поредният ни смехомаратон. А музиката този път ще бъде тонизиращ мелодичен рок! „Алтер его..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 19.07.24 в 18:32

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30