Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Бранков, БСК:

1/3 от малките фирми се възстановяват до края на 2020 г.

Снимка: Светослава Кузманова

Колко време ще е необходимо на работодателите да се „изправят“ след ограничителните мерки. Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков е наш събеседник по темата в програма "Точно днес".

Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на криза. Това показват данните от проведено в периода 2-8 май 2020 г. онлайн проучване на БСК сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна. 

Резултатите отразяват преимуществено състоянието сред микро- и малките предприятия в търговията и услугите - сектор, който преобладава в БВП и е най-много засегнат от кризата и ограниченията свързани с COVID-19. 73% от анкетираните са били принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са прибягнали до намаляване на трудови възнаграждения.

Бранков каза, че над 87% от това проучване са предприятия от търговията и услугите, защото над 60% от БВП се създава от този сектор. Според него фокусът на анкетата е върху най - засегнатите сектори - търговията и услугите.

"1/3 от фирмите очакват възстановяване на работата до края на годината, около 30 % очакват това да се случи в рамките на половин година и пак около 1/3  от запитаните казват, че това може да се случи следващата 2021 година", каза още Бранков.

81 % от участвалите в това проучване на БСК декларират, че мярката 60/40 не е ефективна. Възползвалите се от мярката 60/40 са около 4%, 6% планират да кандидатстват, а 8.5% се колебаят. 

74% от участниците в анкетата са убедени, че е необходимо временните мерки в подкрепа на бизнеса да продължат и след края на кризата. 7% са на противното мнение, а останалите се затрудняват да преценят.

Още от категорията

Защита от държавата очакват търговските обекти при локдаун

Здравният министър и НОЩ запознаха Бойко Борисов с актуалната здравна обстановка, извънреден брифинг пък начерта мерките заради нарастващия брой 666,5 болни с Ковид-19 на 100 000 души от населението. "Мерките влизат в сила от 27 ноември, те налагат затваряне на повечето дейности в държавата, заедно ще наложим локдаун", каза здравният министър..

публикувано на 24.11.20 в 10:00

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев , специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма.  Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от..

публикувано на 24.11.20 в 09:06

Работата ми в интензивния сектор е мисия, ще помагаме

Двамата лекари от управляващата партия - председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител д-р Красимир Събев са на първа линия в борбата с COVID-19 още от началото на пандемията. Те изпълняват служебните си задължения съответно в доболничната помощ и в МБАЛ „Братан Шукеров" - Смолян. В дните от петък до вторник д-р Красимир..

публикувано на 24.11.20 в 09:04
Веска Ненчева

Ще помагам на колегите учители, доброволно избрах да се включа

Говорим в програма "Точно днес" с доброволци  от народните представители, с желание за подкрепа към обществото в районите, от където са избрани: за Пловдив област  Веска Ненчева , депутат от БСП, тя ще работи като преподавател по български език и литература в училищата на Карлово и Сопот. Веднага, след като Народното събрание гласува бюджета,..

публикувано на 24.11.20 в 09:02

Ковид-епидемията буквално смачка транспортния бранш

"Протестираме срещу нерегламентираните превози. Този проблем "го дъвчем“ поне от 15 години и оттогава винаги търсим решения, търсим съдействие от институции и управляващи и нищо. И стигнахме до извода, че чрез административни похвати никога няма да се преборим със сивия сектор в бранша", заяви управителят на „Хеброс бус“ Веселин Дошков...

публикувано на 23.11.20 в 16:11