Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кризата ще ни отрезви, но и да извадим поуки

„Новото време след 13 май можем да го очакваме като процес в контекста на една рязко променяща се среда. Ценностите, които доскоро сме осмисляли като даденост, а не като сериозно и важно завоевание, липсата на смирение, която властваше в този свят на технологичен напредък, караше индивидите да  преследват поведенчески модели на свръхчовеци“. Това подчерта политическият анализатор от ТРЕНД Анастас Стефанов.  

По думите му, светът не е реагирал по най-добрия начин и има още много да  учи..  В глобален  мащаб  важното е да се обърне внимание на това, че  ние експлоатираме процеса на глобализация.  Светът обаче се е затворил по-късно от необходимото.

„Да, държавите реагират така, както би  реагирал и организмът, човешкото тяло. Консервативно, а не обратното.Това, че политическите лидери са реагирали през призмите на националните държави, не бива да ни учудва. Националната държава не е единствено в  страниците на Конституцията, а  все още властва като школа на реализма и в  международните отношения", подчерта Стефанов.

Той посочи,  че това, което сме успели да видим в определения период от време, е консолидацията под натиска и заплахата на външна  сила.  От особена важност е как комуникационно фактите са поднесени на обществото.

В България дисциплината е успяла да отчете сериозни нива до момента, до който обществото е свикнало със ситуацията и това  отново ни е вкарало в старата инерция.

Границите на новото нормално трябва да бъдат очертани – дали това ще бъде отрезвяване, осмисляне, осъзнаване на това, че то ще се превърне в съпътстваща мярка на глобализацията. Но дали сме си научили уроците, тази проверка ще бъде направена по късно.

Стефанов бе скептичен, че ситуацията  около коронавируса ще се превърне в звучен шамар за световните движещи сили и процеси и че те ще спрат.

 „Много скоро икономиката ще излезе на по-преден план и тогава световният меркантилизъм „ще  излекува“ този страх, който се е настанил по света“, подчерта Стефанов.

Той изрази предположение, че обществата навлизат в период насгъстена цикличност на кризите, която хваща обществата неподготвени и ще ни се налага да се приспособяваме към новите условия.

По думите му, във всяка ситуация има печеливши и губещи и това е нормален процес. Хаосът и стрелбата напосоки не са добро решение.

„Кризата ще отрезви обществата, но въпросът е да си извадим поуките“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Новите анти ковид мерки са в услуга на банките

„Действително има преход към възстановяване на икономиката. Хората започнаха постепенно да се връщат към нормалния си начин на живот и ритъма на потребление от преди кризата. Ако направим сравнение с предкризисната 2019 г., все още сме далеч от тези предкризисни нива. В Германия тярхото индустриално производство е с около 8% под това от 2019, в..

публикувано на 24.06.21 в 12:23

Македонците съзнателно се изолират от България

  „От думите на Зоран Заев, че всички европейски държави били крайно недоволни и гневни, че  България не пуска Македония в ЕС, излиза, че ЕС ляга и става, закусва, обядва и вечеря първо с македонския проблем и с това, дали България ще пусне Македония в ЕС. Това не е вярно. Има някои страни, които имат някаква абсурдна мотивация да изразяват от..

публикувано на 24.06.21 в 11:00

Да съхраняваме тракийското наследство като цялост

"От доста време участвам в този най-висок  форум за траколожки изследвания, организиран от ТРАКАРТ и винаги в него се изнасят новости, което е най-прекрасното в организирането на подобен фестивал и в тях  проличават най-актуалните проблеми на тракологията".Това заяви доц. д-р Веселина Вачкова. По думите й, трябва да възприемаме науката..

публикувано на 24.06.21 в 10:16

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в..

публикувано на 23.06.21 в 16:23
Столипиново живее на улицата

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и..

обновено на 23.06.21 в 16:17