Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В средата на май по пътя "Точно днес"

Екипите за осъществяване на представителното срезово проучване за COVID-19 в Пловдив  по метода ELIZA тръгват  на терен.  Избраните  500 домакинства  са разпределени в шестте района на Пловдив, а началото  на работата им поставя фокус върху район Централен“.

Динамиката на заболеваемостта  и здравния статус  на пълнолетните граждани предстои да станат известни  около месец след вземането и обработването на пробите. Пловдивчани сами ще  решават дали да потвърдят съгласието си за изясняване на картината, която  страната очаква като представителна за протичането на заразата с коронавируса.

Все повече родители в страната настояват за отваряне на детските заведения. В Пловдив те са около 80%.. Как община Пловдив ще прецизира готвения от здравното министерство алгоритъм в контекста на „извънредните противоепидемични мерки“ . нагласите на пловдивчани и каква е готовността на администрацията  за постигане на най-адекватния отговор за здравето и сигурността на децата и за спокойствието на родителите По темата  чуйте заместник-кмета с ресор „Образование“  Стефан Стоянов.

59% от анкетираните в националното представително проучване на агенция „АФИС“  заявяват, че  доходите им  от 13 май, когато бе въведено „извънредното положение“, са намалели , като около 24“ посочват, че намалението е наполовина и повече.

За начина, по който се приемат наложените  от държавата ограничения и изводите, които се налагат – събеседник е социологът  Чавдар Найденов.

Сагата „Левски“  не затихва и добавя  аргументи  не само във финансов, но и в емоционален и патриотичен ракурс на базата на все повече неизвестни.  Защо  председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев  призова в отворено писмо премиера „Да изгоним търговците от храма“. По темата – Васил Василев минути преди 9 ч..

А във времето за култура след 9.00  с артистичния директор на фондация „Пловдив 2019“  Светлана Куюмджиева  ще разговаряме за работата на екипа  след края на „извънредното положение“,  задачите и тревогите на пловдивските творци  имащи  амбицията за създаването на устойчив културен продукт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30