Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фокуса на времето - "Точно днес"

Докато СЗО  алармира за нови предизвикателства  с разпростарението на Ковид-19, Европа разхлабва мерките за сигурност. Страната ни постепенно се връща към нормалния си ритъм на живот, но с уговорката, че „нормалността“ оттук нататък ще бъде по-различна от познатата ни досега.

След малко повече от 2 месеца  осъзнахме, че нито обществото, нито институциите, нито комуникацията помежду ни и с държавата, ще останат същите, каквито ги застигна пандемията, но и още -  здравето трябва да бъде поставено над всичко –  не само физическото, социалното и  икономическото, но и моралното. И че хората са много повече от статистически единици.

 И сега подред: представителното национално срезово проучване за разпространението на Ковид-19  в Пловдив  набира темпове и в началото на петия ден, откакто екипите започнаха работа на терен, с въпросите, които следват случилото се дотук - проф. Йорданка Стоилова,  ръководител катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ– Пловдив, член на комисията за осъществяване на изследването по метода  ELIZA.

Изчистването на историческите спорове с Република Северна Македония – задача с повишена трудност. На прага на решителната стъпка, която тя се очаква да направи, не без  нашата подкрепа, към европейското семейство, нелекият дебат между двете държави бе обогатен с новата тема за езиковия спор.  Какво развитие на съседските  и емоционални отношения  отчитат  специалистите от Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония ще коментира нейният заместник-председател – историкът доц. Наум Кайчев.

За температурата на обществено-политическия  живот в контекста на „извънредната епидемиологична обстановка“  -  коментар на социолога от „Тренд“  Стойчо Стойчев.

В минутите за култура след 9 ч. – ще ви поканим на изложбата на художника  Николай Няголов в пловдивската галерия „Аспект“. След  безвремието през последните месеци, обхванало всички аспекти на живота, авторът представя своята живописна експозиция „Споделено“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С поглед към юни във „Вход свободен“

Говорим за изложбата „Спомни се“, която се открива на 1-ви юни в Капана. Датата не е избрана случайно. Гостува ни Марияна Милецова, автор на картините. Ден на детето в НЧ „"Проф. Кирил Дженев - 2018" Пловдив. Петя Маринова, секретар на читалището, разказва. Вторник е, ще отделим време и за рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с..

публикувано на 28.05.24 в 09:30

За важните избори „Точно днес“

Второто утро на седмицата посрещаме с важнит етеми за Пловдив и страната, ето какво ще чуете във времето до 9.30 ч: Ще успее ли България безпрепятствено да премине към еврозоната и какъв опит може да вземе от Хърватия? Отговорите на тези въпроси търсим от икономическия анализатор и главен експерт в Българската търговско-промишлена палата..

публикувано на 27.05.24 в 16:42

Смирение и кризи в "Ден след ден"

За избора на Арсений за Сливенски митрополит и за протестите пред храма, които говорят за всичко останало, но не и за смирение, както и за това, което очаква Българската православна църква разговаряме с  историка, публицист и телевизонен водещ Горан Благоев.  За необходимостта от кризисни центрове за помощ при домашно насилие  е репортажът на Радостина..

публикувано на 27.05.24 в 14:55

Цветно настроение с "Вход свободен"

В понеделник даваме усмихнат старт на работната седмица с много музика, интересни гости и вълнуващи събития. Беседваме и по женски в традиционната ни рубрика "Орисници". Говорим и "За животните с любов" в отреденото ефирно време. Жоро Пеев ще ни почерпи с първия за седмицата "Виц на деня", и с порция "Предразсъдъци и следразсъдъци" поднесени любезно и с..

публикувано на 27.05.24 в 09:30

"Точно днес" от църквата до спешната помощ

От църквата през международната политика до състоянието на спешната помощ у нас и кварталните ремонти са темите, които са във фокуса на вниманието в програма "Точно днес" на 27 май. Ето и темите и събеседниците. Светият Синод избра за сливенски митрополит епископ Арсений, който беше викарий на пловдивския митрополит Николай. Какво означава изборът и..

публикувано на 26.05.24 в 17:00