Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историческата истина в романа "Безмълвие" е минимална

Писателката Неда Антонова  преди онлайн премиерата на романа „Безмълвие“, който разказва за „Греховната младост на Паисий Хилендарски“ гостува в ефира на Радио Пловдив.

Тя сподели, че не е мислела да пише за Паисий Хилендарски, но някои неща възникват случайно. Никога не е имала любопитство към личния му живот и детсвото. Попада обаче на факт, който показва, че има какво още да се разкаже за него. Предизвикателството да започне книгата е периодът 1745-та до 1755-та година. Изследването показва: „За тези 10 години няма никаква гаранция, че е бил в Атон. Никъде в административните книжа на манастира не фигурира неговото име. За да се стигне до такова дело, като „История славянобългарска“ в онези тъмни векове, когато не е имало просвета и усещане за бъдеще е бил необходим дълъг път и житейски опит, еродиция и патриотично чувство.“

Романът показва, че документалният пласт и историческата истина са минимални. Знае се само това, което Паисий е казал. Всичко останало са спорни факти или художествена измислица, която е много по-голяма. Разказът ораганично произтича от живота на Паисий и отговаря на въпроса: „Не дали се е случило, а би ли могло да се случи?“. 

Интервюто с писателката Неда Антонова е в звуковия файл.  


Още от категорията

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22

Пушката на капитан Петко войвода показват в РИМ

Пушката на капитан Петко войвода ще гостува на Регионалния исторически музей – Пловдив. Културната ценност ще бъде показана в експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл."Съединение" от днес до 31 юли.  Пушката е марка „Уинчестър" от 1866 година и е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков" - Смолян,..

публикувано на 01.06.20 в 08:33

Преге - предаване за света на книгите, 30.05. - 05.06.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 30.05. 2020 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Амок и други новели. (т.2) 255 стр., тв. кл, ок. 4А, Колибри, 2020. Греъм Грийн. Кеят на злото. 384 стр., ок. 3А, Кръг, 2020. Сара Бейкуел. Как да живеем. Животът на Монтен в един въпрос и двайсет..

публикувано на 01.06.20 в 08:25
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

обновено на 30.05.20 в 09:13
Манол Пейков

Книгата трябва да има специален статут

Тъжно е, че нещата се случват по този начин. Нас ни прикрепиха към по някакъв начин към заведенията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив издателят Манол Пейков, който тази година спечели награда „Пловдив“ в раздел „Художествен превод“. Той коментира намаляване на ДДС за книгите от 20 на 9%, което се случва заедно с решението за намаляване..

обновено на 29.05.20 в 12:57