Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Майски теми "Ден след ден"

9% ДДС в ресторанти и хотели от 1 юли тази година до края на 2021 година. Това гласуваха депутатите на първо четене с промени в Закона за Данък добавена стойност. Мотивът на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" – антикризисна мярка срещу последиците от коронавируса.

Икономически оправдан механизъм или политически кредит срещу бъдеща подкрепа? Какви са предпоставките за злоупотреби? Какво ще е отражението върху цените и потреблението? Как ще се преодолее недоволството на другите отрасли, дискриминирани от мярката? Темата ще коментираме с Георги Вулджев, главен  икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Темата здраве:

За последните 24 часа няма нови заразени с коронавирус в завод „Костал“, където с положителни резултати за Covid-19 са 22-мата  работници. Преодоляно ли е вече огнището на зараза в най – големия пазарджишки завод? Какви са актуалните данни от последните часове? Данните и коментарът ще са на д-р Магдалена Станева, директор дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пазарджик.

Как реагират пловдивчани на представителното изследване за Covid-19 по метода ELISA? Какви проблеми съпътстват изследването? Какви са изводите и обобщенията? Антония Попова разговаря по темата с областния управител Дани Каназирева.

И още:

Оценката от матурата като вход във висше училище – Живка Танчева потърси коментара на началничката на РУО-Пловдив Иванка Киркова с акцент явяването на държавен зрелостен изпит по предмет по желание.

Екатерина Костова разговаря Виктор Бойчев, първият носител на награда "Пловдив" за цялостен принос.

Служителите на НСО и поръчковите престъпления и убийства – какви са фактите, доказуеми ли са, как са обвързани с висши държавни личности? Коментарът ще е на Юлий Георгиев, контраразузнавач, бивш директор на Национална служба сигурност в периода 1995-97 г.

Слушайте програма "Ден след ден" и в днешния петък - започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа!

Още от категорията

Скок в юни - "Точно днес"

„Стабилното придвижване към епидемичната опашка“ и вписването ни  в напълно нова обществено-политическа среда  - с въпроси и поуки. На старта за отскок към лятото след  продължителна  и  принудителна летаргия,  за  скритите и изявените течения в обществено-политическия климат, разместване на пластовете  и определяне на новата „нормалност“..

публикувано на 31.05.20 в 16:42

"Клуб неделя" поглежда към българите в чужбина

Тази седмица, предаването отваря границите на Пловдив и България и ви предлага едно, истинско, околосветско пътешествие. С него се надяваме да ви помогнем, да открехнете завесата в пет различни държави и да видим, заедно, какво правят те по време на все още върлуващата пандемия от коронавирус, завладяла ни в последните 4-5 месеца. Какво им предстои в..

обновено на 31.05.20 в 10:13

С поглед към юни и здравето в „Шейкър“

Няма и ден, до старта на юни. А, всичко красиво и магическо се случвало между месеците юни и август, казват. Очаквайте астробюлетина за месеца, със Стефи Недевска. С кинезитерапевта Константин Ковачев – Коко, говорим за приложната кинезиология, където главни герои са мускулите. Състоянието им, може да ни каже много, за това в каква форма се..

обновено на 30.05.20 в 17:33

В "Звукът на киното" джаз от Париж с "Еди"

Тази събота и неделя в "Звукът на киното" ще слушаме качествен джаз. Саундтракът на сериала "Еди" носи атмосферата на Париж, но не само като град на любовта и изкушенията, а и като град на културното многообразие.  Преведено на езика на музиката това е джаз.  Саундтракът на минисериала "Еди" съдържа 20 оригинални композиции на Глен Балард и Ранди..

обновено на 29.05.20 в 17:38

Чист въздух и удобен транспорт - теми в "Ден след ден" на 29 май

Община Пловдив прекрати обществената поръчка за проучване на нагласите и провеждането на разяснителна кампания сред домакинствата за преминаване на отопление от екологични източници. От друга страна от „Бизнесът за Пловдив“ настояват общината да вземе спешни мерки, за да се подобри чистотата на въздуха. Прекратената поръчка ще забави ли изпълнението..

публикувано на 29.05.20 в 14:29