Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасовден е „Точно днес“

Днес православната църква отбелязва големия християнски празник Възнесение Господне, който народът ни нарича Спасовден. Чества се винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден и отбелязва края на земния път на Исус Христос. Според преданията в нощта преди празника болните и бездетните трябва да преспят на ливадата до цветето росен, за да постигнат чудодейно изцеление.

Един празник, който е свързан със ставането на чудеса. Те ти, булка, Спасовден. Ето ти, булка, нещо, което не си очаквала, нещо което е свръх човешките възможности, нещо, което е чудо.

За традицията на Спасовден, за специалното хоро и молитвата за дъжд, който е „златен“- всяка капка е жълтица се казва в песните, за шествията по селското землище, за берекета и забраните разказва доц. Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира „Спящите акции“ от масовата приватизация. Какви са целите на финансовото министерство, дали са сварзани само с раздвижването на акциите?  

Поглед и към следващото поколение 5G мрежата със Светлин Желев, главен редактор на технологичния сайт Kaldata, който казва, че технологичната еволюция дава нови решения във всички сфери на живота.

В зона „Култура“ говорим с галеристката Анна Дякова, която ще представи изложбата на Долорес Дилова. Картините са обединени в цикъла  „Несбъднати места“, сътворени специално за пространството на галерия „Дяков“. На 28-ми май галерията празнува 24-тия си рожден ден. По традиция ще бъде обявен и носителя на Годишната награда на галерия „Дяков“ за 2019-та година.

Слушайте ни! „Точно днес“ на 28-ми май от 7.00 до 9.30 часа! 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46

Премиерно и с усмивка днес във "Вход свободен"

Днес Ви срещаме със страхотната Събина Георгиева, автор на детска литература, чийто книги са носители на награда Бисерче вълшебно и са оценявани високо от най-малките читатели, в категория "Откриватели".  Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата...

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Минало и настояще "Точно днес" на 18 април

Четвъртък сутрин с коментарите на важните теми и събитията с днешна дата и пловдивски адрес. До 9.30 часа  гости и акценти в предаването: Политически страсти и нови казуси, преди същинската предизборна битка, поставят на изпитание първите мъже в държавата ни. Каква ще е развръзката и колко още изненади ни чакат до финала на политическата пиеса -..

обновено на 17.04.24 в 16:57