Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Модерно съоръжение ще преработва боклука на Асеновград

Компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци ще бъде изградена в Асеновград, като модерното съоръжение ще обслужва територията на пет общини- Асеновград и съседните Първомай, Лъки, Садово и Куклен.

Проектът е по оперативна програма "Околна среда" на обща стойтост близо 13,5 милиона лева. От тях безвъзмездната финансова помощ е за малко над 8 милиона лева, а съфинансирането е в размер на близо три милиона лева.

Целта на изграждането на компостиращата инсталация е да бъдат намалени количествата отпадъци до 50 процента от депонираните в момента, посочи зам.-кметът на община Асеновград и ръководител на проекта инж. Стоян Димитров. Той допълни, че размерът на таксата за битови отпадъци в общината през следващите години може да бъде запазен на нивото от 2020 година.

Предвижда се компостиращата инсталация да преработва по около 36 хиляди тона годишно.

Още от категорията

Още 77 с коронавирус в страната, 8 от тях в Пловдив

77 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 1 198 PCR теста, сочат данните , публикувани  в Единния информационен портал за последното денонощие.   Най-много остават положителните проби в София - 31. В Пловдив са регистрирани нови 8 случая и с тях от март досега стават общо 455. В   Пазарджик и Смолян има по един нов случай...

обновено на 13.07.20 в 08:32

Родители организират факелно шествие в защита на децата

Факелно шествие срещу Закона за социалните услуги ще се проведе тази вечер в Пловдив.  Според организаторите под маската на защита на децата и други уязвими групи този противоречив закон грубо погазва правата им. Предстои той да бъде разгледан   в Конституционния съд.  Родителите от Пловдив, Пазарджик, Асеновград , Пещера се събират от 20..

публикувано на 13.07.20 в 08:28

Пловдивчани поискаха оставките на Борисов и Гешев

Десетки пловдивчани  се събраха пред сградата на Общината, за да заявят недоволството си от управлението  на държавата и начина, по който работят институциите.  Протестът, организиран в социалните мрежи и събра, симпатизанти и единични представители на   политически сили, безпартийни, граждани, сред които преобладаваха млади хора. С..

публикувано на 12.07.20 в 20:34

Жестока катастрофа край Оризово, най-малко петима са загинали

Тежка катастрофа с много жертви стана на  магистрала „Тракия“ в района на 160-ти километър край село Оризово в област Стара Загора. Инцидентът е станал  около 17,30 часа, когато по неизвестни засега причини турски ТИР е загубил управление,  прегазил е мантинелите и се е преобърнал в насрещното движение, помитайки идващите коли.  След това е..

обновено на 12.07.20 в 20:23

И Пловдив със символична подкрепа към столичния протест

Десетки пловдивчани се събраха на спонтанен протест пред сградата на Община Пловдив.  Те се обявиха в подкрепа на протестиращите тази вечер в София и се присъединяват към исканията за оставка на правителството и на главния прокурор.  Събитието започна малко след 18.30  с първоначално малобройно присъствие, но постепенно броят на протестиращите нарасна...

обновено на 12.07.20 в 20:22