Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Списъкът с бизнесмените е опит за отвличане на вниманието

"Публикуваният списък на прокуратурата, свързан с делото за боклука, от пръв поглед ми показа каква е целта. Това е нескопосан опит на прокуратурата да се отвлече на общественото внимание от текущите скандали, които  тресат властта, бизнеса, политиката, магистратурата", коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът от сайта Фрогнюз Огнян Стефанов.

По думите му този опит е неуспешен и няма как да успее. "В този списък виждаме все познати имена, но той не дава заявка за сериозно разследване. Ако искаха досега да направят такова разследване, да са го направили".

Журналистът припомни, че преди 8-9 месеца бившият главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на ДАНС да изкарат информация за офшорни фирми и сделки, но нищо не се чу. Подобна съдба имаха и други шумно оповестени операции на прокуратурата. 

"Защо по-добре не разследват други списъци, обявени публично? Тефтерчето на "цар" Киро, в което се споменава Менда Стоянова, сега председател на Парламентарната бюджетна комисия и член на ръководството на ГЕРБ, и която сега се появи и в списъка на Васил Божков? Преди това имаше и друг списък в тефтера на Филип Златанов с хора, които трябваше да бъдат "ударени". Който изчезна мистериозно на път за прокуратурата и в който фигурираха интересни съкращения като Б.Б, Цв.Цв. и др.", припомни Огнян Стефанов други шумно оповестени акции.

По думите му действията на прокуратурата издават паника и понеже са свързани с властта и политиката, трябва да прехвърлят фокуса на общественото внимание към нещо друго. 

Огнян Стефанов коментира и т.нар. "комиксова история" на Васил Божков. "В нормалните държави такъв скандал, в който едър бизнесмен си пише есемеси с финансовия министър, би разтърсил правителството и ще хвърчат оставки. У нас обаче главният прокурор дори заявява, че не е чел въпросната комуникация и други прокурори са го информирали, че няма смисъл да се завежда дело. Това е несериозно и обидно", коментира реакцията на прокуратурата разследващият журналист.

Според Огнян Стефанов моделът отново е "моделът КОЙ" на срастване на политически кръгове във властта с престъпни кръгове в бизнеса. "Но имам усещането, че ще има политически трус в държавата. Ако имаме истинско гражданско общество, това отдавна щеше да се случи. 20 000 души ако бяха излезли пред парламента за 2 дни, щеше да има дело за човешкия боклук, а не за този в Плевен, Враца и други градове".

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с журналиста Огнян Стефанов е в прикачения файл.

Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00