Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списъкът с бизнесмените е опит за отвличане на вниманието

"Публикуваният списък на прокуратурата, свързан с делото за боклука, от пръв поглед ми показа каква е целта. Това е нескопосан опит на прокуратурата да се отвлече на общественото внимание от текущите скандали, които  тресат властта, бизнеса, политиката, магистратурата", коментира в интервю за Радио Пловдив журналистът от сайта Фрогнюз Огнян Стефанов.

По думите му този опит е неуспешен и няма как да успее. "В този списък виждаме все познати имена, но той не дава заявка за сериозно разследване. Ако искаха досега да направят такова разследване, да са го направили".

Журналистът припомни, че преди 8-9 месеца бившият главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на ДАНС да изкарат информация за офшорни фирми и сделки, но нищо не се чу. Подобна съдба имаха и други шумно оповестени операции на прокуратурата. 

"Защо по-добре не разследват други списъци, обявени публично? Тефтерчето на "цар" Киро, в което се споменава Менда Стоянова, сега председател на Парламентарната бюджетна комисия и член на ръководството на ГЕРБ, и която сега се появи и в списъка на Васил Божков? Преди това имаше и друг списък в тефтера на Филип Златанов с хора, които трябваше да бъдат "ударени". Който изчезна мистериозно на път за прокуратурата и в който фигурираха интересни съкращения като Б.Б, Цв.Цв. и др.", припомни Огнян Стефанов други шумно оповестени акции.

По думите му действията на прокуратурата издават паника и понеже са свързани с властта и политиката, трябва да прехвърлят фокуса на общественото внимание към нещо друго. 

Огнян Стефанов коментира и т.нар. "комиксова история" на Васил Божков. "В нормалните държави такъв скандал, в който едър бизнесмен си пише есемеси с финансовия министър, би разтърсил правителството и ще хвърчат оставки. У нас обаче главният прокурор дори заявява, че не е чел въпросната комуникация и други прокурори са го информирали, че няма смисъл да се завежда дело. Това е несериозно и обидно", коментира реакцията на прокуратурата разследващият журналист.

Според Огнян Стефанов моделът отново е "моделът КОЙ" на срастване на политически кръгове във властта с престъпни кръгове в бизнеса. "Но имам усещането, че ще има политически трус в държавата. Ако имаме истинско гражданско общество, това отдавна щеше да се случи. 20 000 души ако бяха излезли пред парламента за 2 дни, щеше да има дело за човешкия боклук, а не за този в Плевен, Враца и други градове".

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с журналиста Огнян Стефанов е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Държавата отсъства от доста време

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54