Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

4-ма пилоти от АБ "Граф Игнатиево" заминават да се обучават на Ф-16

Снимка: Министерство на отбраната

Първите четирима български пилоти, които ще се обучават в САЩ да пилотират изтребителят Ф-16 Блок 70, днес бяха изпратени последователно от президента Румен Радев и от министъра на отбраната Красимир Kаракачанов, началникa на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Майор Стоян Петков – военен пилот 1 клас, пилотите втори клас капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев, и летецът трети клас капитан Александър Велинов са от от Авиобаза Граф Игнатиево. Те владеят английски език, като нивото им в съответствие със стандартизационното споразумение на НАТО е STANAG 3-3-3-3.​

При срещата на "Дондуков" 2 Румен Радев е подчертал, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.

„Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация“ - са думите на министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който на среща във военното ведомство им подарява малки икони на Свети Георги, с пожелание светецът да ги закриля и да им дава сили и увереност.

Специализираната подготовка ще протече в различни военновъздушни бази на територията на САЩ по график и програми, използвани при подготовката на пилотите от американските Военновъздушни сили.  

В началото българските пилоти ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база „Лекланд“, Сан Антонио, Тексас. След успешното завършване на курса ще започне и основната им подготовка за изпълнението на полети на самолет Ф-16. Тя ще продължи около 3 години и 4 месеца.


Още от категорията

330 с коронавирус при над 3 600 теста, 42 са новите случаи в Пловдив

330 са новите случаи на Ковид-19 за денонощието при направени общо 3 686  пи-си-ар теста в страната.  Най-много от положителните проби са в София - 140, след това е Пловдив с 42.   В Смолян са регистрирани 5 нови случая, в Пазарджик - 2.  Общият брой на заразените в страната достига 6 672 души, от които активни са 3 181, сочат официалните данни..

публикувано на 10.07.20 в 07:45

Труд на протест, хората искат да дишат

На гражданско неподчинение излязоха тази вечер над сто жители на пловдивското село Труд заради нетърпимите, според тях,  миризми, излъчвани от биоцентралата край селото.  Организаторите от Сдружение „Бъдеще за село Труд“  блокираха символично за 5 минути централното шосе  за Карлово, пресичащото селото.  Никой от поканените..

обновено на 09.07.20 в 21:08

Още антиковид мерки въвеждат в Пловдивска област

В Пловдивска област влизат в сила допълнителни мерки срещу разрастване на инфекцията от коронавирус. Това съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.  Мерките се налагат заради увеличението на случаите на заразените, последвало финала за футболната купа на България, масовите празненства за победата на..

публикувано на 09.07.20 в 15:41

Арестуваха двама президентски съветници, претърсват и в Пловдив

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване в кабинета на секретар на президента на Република България.  Арестуван за 24 часа е президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов. При акцията, след получено разрешение на съдия от  Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания и  изземвания на два адреса в..

обновено на 09.07.20 в 15:16

Десет отлични оценки на кандидат- студентските изпити в УХТ

Много добри са резултатите на кандидат-студентите, които днес държаха редовните изпити по математика и по химия и опазване на околната среда за прием в Университета по хранителни технологии. По Математика отличните оценки са 6, няма двойки, а по Химия и опазване на околната среда отличните оценки са 4 и има само една двойка. Двата..

публикувано на 09.07.20 в 15:14