Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Върховенство на правото ще направи България богата

Георги Ганев, макроикономист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ коментира рекламата на България за умното място и умните хора, като отправна точка за инвеститори, които повече се интересуват от сигурно място, възвръщаемост на парите, печалбата и най-вече върховенство на правото и спазване на договорите. Той е категоричен, че в бизнеса по-малко дължава е по-добре. „Странна е инициативата на управляващите за държавна нефтена компания, която няма да постигне дори 1/100 от заявените цели. Причината не е постигане на тези цели. Вероятно нечий бизнес проект бива бутан през българските държавни институции. Когато някой иска да забогатява на гърба на бългжарите го прови по този начин. В случая публичните власти го обслужват.“

Г-н Ганев прогнозира, че ще има много сериозни стопански процеси през следващите две години. Ще има пренастройване на цялата световна икономика. Вирусният епизод силно я разклати, но няма да я счупи. Възможно е да се решат натрупани вече десетилетия структурни проблеми, но ще бъде адски болезнено.

„Със сигурност никой вече няма да разчита изцяло на Китай. Ще се поддържа капацитет на доставки от другаде. Най-голям потенциал имат Индия и Африка. Възможно е България да стане богато място с богати хора, но когато бъде установено върховенство на правото.

Интервюто с макроикономиста Георги Ганев е в звуковия файл.


Още от категорията

Атанас Хранов в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ не пропускаме да изтече месец октомври, който е важен за художника Атанас Хранов.   Тази година на 7 октомври му се роди син Никола, на 11-ти той имаше рожден ден, на 14-ти откри изложба  в Пловдив. Най-новите му творби по три от поемите на Александър Секулов са подредени до 7 ноември в галерия "Аетерна".  Атанас Хранов..

обновено на 31.10.20 в 08:12

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период. Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл,..

обновено на 30.10.20 в 16:09

Болниците в Раковски и Първомай също с ковид-отделения

20 от 115 легла  са предвидените за лечение на леки случаи на ковид, в съответствие с решението за разкриване на ковид-отделение. Проблемът обаче освен структурен, е  най-вече свързан с човешките ресурси. Болницата не е изолиранан от проблемите на останалата част от България, но след като персоналът на новото отделение ще влиза в..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

Езиковите центрове са против затварянето им

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това..

публикувано на 30.10.20 в 12:17

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции. По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно..

публикувано на 30.10.20 в 11:45