Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вендинг машините обезсмислят труда на фармацевта

2
Димитрия Стайкова
Снимка: Стаматина Никова

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова. 

В същото време парламентът, в оставащите дни от неговото функциониране, иска да въведе този проектозакон и дори депутатите гласуваха намаление на дните между първо и второ четене, т.е. много бързо това да мине, посочи тя. По думите ѝ фармацевтите се надяват да бъдат разбрани, че не са против достъпа на хората до лекарства, а против даването на фармацевтичната професия в ръцете на едни устройства. 

"Този спор за поставянето на т.нар. вендинг машини за отпускане на лекарствени продукти не е от вчера. От една страна е аргументът, че така ще бъдат осигурени лекарства на хората в отдалечени населени места, където няма аптека и няма достъп до такива продукти. Да, това звучи примамливо, но от друга страна стои многогодишен бизнес интерес, който е за много милиони и не е свързан с фармацевти. Нашите притеснения са, че тези автомати няма да задоволят потребностите на хората в малки отдалечени населени места, защото това са хронично болни, възрастни хора, които имат нужда от тяхната терапия по лекарско предписание и не толкова от тези продукти. Те все пак живеят на място без аптека и обикновено се запасяват с такива продукти. Но тези вендинг автомати ще отнемат от продажбите на аптеки, които съществуват дори в малките населени места и ще обезсмислят откриването на аптеки там, така че ще лишат хората от една фармацевтична услуга", посочи магистър-фармацевтът.

Тя припомни, че в чужбина в тези вендинг автомати се предлагат много малко неща -  най-малките възможни опаковки от лекарства за температура, простуда, бинтове, марли, дори презервативи и са разположени най-вече в курортите. 

По думите на Стайкова Пловдивска област е най-добре покритата с аптечна мрежа в страната. Тук има 391 аптеки, от които 155 са извън град Пловдив, а други 236 са в Пловдив. На фона на останалите райони от България наистина в нашата област достъпът е много добър и такива вендинг автомати съществуват и в момента.

"Например в Калофер има аптека на магистър фармацевт, която обслужва населението с всички необходими лекарства през деня, а през нощта на територията на аптеката работи такъв автомат, който е за много спешни случаи. Така че вендинг автомати има и досега законът ги разрешава на територията аптека, в извънработното ѝ време", обясни Стайкова. 

Подобно е мнението и на Мария Главинкова от РК на фармацевтите в Смолян. Според нея хората в малките населени места по-скоро имат нужда от обслужване по Здравна каса и затова трябва да се мисли в посока стимулиране за разкриване на аптеки в тези населени места, които да могат да обслужват населението по НЗОК и да доставят фармацевтични услуги като консултация, следене на терапия и т.н.

Димитрия Стайкова също подкрепя тази теза и по думите ѝ вече са направени сериозни крачки в тази посока, като НЗОК вече стимулира финансово такива аптеки, както и денонощните аптеки навсякъде. Фармацевтът посочи, че от Асоциацията на студентите по фармация в МУ-Пловдив са излезли в отворена позиция, като изказват притеснение дали си струва държавата да плаща за такава скъпа специалност, при положение, че вендинг автоматите ще обезмислят труда на фармацевта, който във всички общества е бил полезен.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26
Стою Стоев, председател на правната комисия в Народното събрание

Пловдив няма проектна готовност за бюджетните 100 млн. лева

В програма "Точно днес" говорим за политика преди поредните извънредни избори със  Стою Стоев  - втори в градската и областната листа на коалиция ПП-ДБ. Народният представител в 50-то НС каза, че този парламент е показал, че голяма част от партиите не са готови за важните крачки на България.  "Нямам друг акцент за това народно събрание, още един..

публикувано на 26.09.24 в 09:53

Новото издание на "ТексТейлър Експо" започва в Пловдив

Международното изложение за текстил и мода " ТексТейлър Експо 2024 " ще се проведе от 26 до 28 септември 2024 г. в Пловдивския панаир.  Изложителите ще са от 8 държави - Белгия, България, Индия, Испания, Италия, Пакистан, Румъния и Kитай.  Посетители идват от 21 държави - Австрия, Бангладеш, Бруней, България, Великобритания, Германия, Индия,..

публикувано на 26.09.24 в 07:15