Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разказва "мръсните" истини за боклука и истории за почистването му

Заради хигиенните мерки използваме много пластмаса

10
Откриване на изложбата #БезОтпадъци
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Над 4,5 трилиона фаса се изхвърлят всяка година в света. Всеки от тях съдържа повече от 43 доказано канцерогенни съставки, сред които амоняк, азотен диоксид и формалдехид. Вредните съставки на фасовете обаче, се разтварят за един час във вода.

Това е само една от полезните информации в изложбата на Сдружение "БГ Бъди активен", открита официално днес в Пловдив. Освен любопитните факти, тя дава и решение как всеки може да допринесе реално в живота, така че да се намали ефекта от замърсяването на околната среда.

Общо 7 табла с екологични истории разказва изложбата. Всички – вече претворени наживо чрез инициативите на сдружението в Пловдив. Председателят му Ласка Ненова припомня: "Показваме, че положителната промяна е възможна. Показваме първата стъпка, която направихме в Пловдив - да работим заедно с бизнеса, с гражданите, с общината, за да държим публичните места чисти." 

ЕКОЛОГИЯ И ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

По думите й, след извънредното положение и в условията на все още продължаващ коронавирус, от сдружението са по-мотивирани в работата им. 

"Защото по време на извънредното положение, покрай нуждата да имаме изключителни хигиени мерки, хората започнаха отново да използват много пластмасови продукти и продукти за еднократна употреба. Тези материали отиват в околната среда. И сега е още по-важно да споделяме с хората и да искаме от тях да бъдат по-отговорни, да изхвърлят правилно и разделно, за да не приключим с един куп маски, ръкавици и опаковки в природата" - казва Ласка Ненова. 

СПОДЕЛЯНЕ НА ОПИТА

За първи път в промяната на градската среда ще бъде включен квартал Кършияка. А в Район Тракия, където инициативите на БГ "Бъди активен" от миналата година промениха пространството пред кметството и няколко междублокови пространства, кметът Костадин Димитров сподели: " С малките неща, дори с  това да взземем една бутилка за многократна употреба и да пием вода -ние даваме добър пример. Благодаря ви за това, което правите"

Зам. кметът по култура Пламен Панов, който специално дойде на откиването на изложбата, разказва защо я подкрепя: "Тук говорим също за култура. За култура на опазването на околната среда и най-вече за правилното управление на отпадъците. Няма как да  не съм щастлив и да ги подкрепям. Защото те са доказали с много инициативи, че умеят да променят градската среда. Прекрасната пейка пред Дома на културата, дарена от тях, е от рециклирана пластмаса." 

Визиите, които насочват вниманието към начините за намаляване на отпадъците, рециклирането и грижата за общите пространства, след Пловдив ще обиколят още 5 общини - Силистра, Добрич, Варна, Русе и Хасково. 

В КАКВО И ЗАЩО ДА СЕ ВКЛЮЧИМ

И докато в тях преследват целта да образоват  обществеността във всекидневна еко-активност, под тепетата Бг "Бъди активен" ще продължи с реални инициативи за почистване край реката, с незаконните сметища, с поддържането на Младежкия хълм и Тракия, както и с околните села Марково, Белащица, Първенец. 

А защо да се включим? Едно от таблата на изложбата ще ни даде поне 5 причини. В него те са оформени като 5 стъпки да бъдем по-щастливи в нашия град. И ако първата е – организирайте се със съседите, почистете междублоковото пространство, посадете цветя или боядисайте пейките, то последната гласи – усмихвайте се повече. Какви са останалите три стъпки – всеки може да открие сам. Изложбата е разположена пред Градския дом на културата ”Борис Христов” и ще остане там в следващите две седмици.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23