Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да изпратим юни "Точно днес" във вторник!

Пловдив
Снимка: Kiril Penev

Лятно, различно и много динамично се случват събитията напоследък. "Точно днес" следи важното за Ковид-19, както и градските акценти в Пловдив. 

Броейки заразените с коронавирус в България, отчитаме, че не спазваме мерките максимално, или пък, че в Европа заразата е в по-големи мащаби. Кое ни пази, какво да откроим като положителна тенденция, питаме проф. Марияна Стойчева, водещ инфекционист у нас. Тя преподава в катедра "Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина" на МУ -Пловдив, и работи години наред в клиниката на Инфекциозни болести и паразитология на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

Да помогнем заедно, защото можем! От сдружение "Паралелен свят" ни канят от 01 юли в ж.к. Тракия, бл. 15 на откриването на новото място на книжарница с мисия "Надежда". Какво наложи преместването ще каже Кремена Стоянова, председател на неправителствената организация на майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов ще разкаже за работата онлайн на Европейския парламент, за очакванията за новите средства, насочени към образование в държавите-членки, както и как продължава работата през юли в Брюксел. 

Зона "Култура" на Радио Пловдив представя новата изложба в галерия "Аспект". Говорим с художника Генчо Накев от София, преподавател в УАСГ. Настоящата експозиция е особена, по-голямата част от картините са създадени в месеците на ограничения и изолация и това неминуемо е рефлектирало в общото усещане и въздействие на творбите.

"Добро утро, ден!" - излъчваме втората част от разговора с Нели Петрова, археолог по професия, по призвание галерист, тук тя разказва как една родопчанка е свързана завинаги с Пловдив.

Още от категорията

За психиката и физиката в „Шейкър“

Неизбежно е, тази неделя ще ви кажем за тревожността, като знак за промяна. Коментира психологът Даниел Троев. Радослав Иванов, юнгиански психотерапевт и клиничен психолог, ще ни припомни за още нещо, което е знак за промяна. С рефлексотерапевта Юрий Петров се раздвижваме по правилния начин, за да поддържаме еластичността на мускулите и..

обновено на 11.07.20 в 15:48

In memoriam Енио Мориконе в "Звукът на киното"

В "Звукът на киното" тази седмица се прощаваме с великия композитор Енио Мориконе. Той ни напусна на 91 годин в нощта срещу 06 юли след като претърпя инцидент.  Енио Мориконе счупи бедрената си кост преди дни и почина в болница в Рим.  Надали има почитател на киното или въобще някой, който да е ходил на кино и да не е чул музиката на превърналия се..

обновено на 10.07.20 в 17:08

Дефекти и ефекти "Ден след ден"

Разследванията на прокуратурата на президентски съветници и бреговата акция край така наречените „Летни сараи на Доган“ ескалираха протести, които ще продължат и днес. От ГЕРБ, засегнати от президентската реплика за мафията в изпълнителната власт, ще отговорят с протест в защита на правителството. За дефектите в структурата на държавата и за..

публикувано на 10.07.20 в 14:28

Гледаме лятото в очите във "Вход свободен"

 Огледало на душата и обект на възхищение, очите от древни времена  са прославяни в лирични произведения. Но какво знаем за очите? Възможно ли е да се плаче в космоса и кой е смятал кривогледството за привлекателно? Защо синеоките бели котки не реагират на вашето "мац-пис-пис"? Тези и други интересни факти за очите, зрението и свързаните с тях явления..

публикувано на 10.07.20 в 10:04

По следите на времето - "Точно днес"

Прокуроски преврат  в действие или закъсняло наваксване на институционални дефицити бе показната акция в Президентството, при която бяха арестувани президентският секретар Пламен Узунов и съветника Илия Милушев. Той последва след случая „Росенец“, превърнал се в метафора на отсъстващата държава и на очаквания отговор на въпроса за начина, по..

публикувано на 09.07.20 в 17:22