Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИК „Стоп на кариерата в Белащица“ напомни исканията си

| обновено на 30.06.20 в 15:44


Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица“ за пореден път декларира искането си за спиране на консеционните договори на кариерите над селото. Това стана ясно на проведената среща на членовете на комитета с областния управител Дани Каназирева.

Те бяха затворени през февруари със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Спирането е с временно действие. То няма как да бъде с окончателен ефект. Ние се борим за прекратяване на концесионните договори, заради неизпълнение на концесионните задължения – нарушаване на концесионната територия и нарушаване на законодателството в сферата на околната среда. Искаме и да не се продължават концесионните действия, тъй като имаше искане от страна на единия конецсионер за предоставяне на допълнитлна концесионна плащ и за удължаване на действащия концесионен договор", коментира Марта Божикова от Инициативния комитет.

Дани Каназирева обясни, че към момента в района на Белащица има запрашеност на въздуха.

Освен хората от Белащица и съседните населени места, това се отразява и на чистотата на въздуха на райони от Пловдив – „Южен“ и „Тракия“.

"Проблемите идват липсата на естествен водоизточник в района, което да позволява нормалното по закон и договор оросяване. Една от кариерите декларира, че има собствен водоизточник, но с много минимален дебит. И считаме, че той е крайно недостатъчен", коментира Дани Каназирева.

Сред мотивите, че в този район не трябва да има кариери, са и наличието на карстови извори, а също и на четири свлачища в района на село Гълъбово. Те са представени и пред Министерството на енергетиката.

Двете дружества обжалват заповедите за спиране на кариерите.

„Надяваме се да не се възобнови работата на кариерите“, каза и адвокат Снежана Стефанова, пълномощник на Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица“.


Още от категорията
Дедево и поколенията

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49