Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ИК „Стоп на кариерата в Белащица“ напомни исканията си

| обновено на 30.06.20 в 15:44


Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица“ за пореден път декларира искането си за спиране на консеционните договори на кариерите над селото. Това стана ясно на проведената среща на членовете на комитета с областния управител Дани Каназирева.

Те бяха затворени през февруари със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Спирането е с временно действие. То няма как да бъде с окончателен ефект. Ние се борим за прекратяване на концесионните договори, заради неизпълнение на концесионните задължения – нарушаване на концесионната територия и нарушаване на законодателството в сферата на околната среда. Искаме и да не се продължават концесионните действия, тъй като имаше искане от страна на единия конецсионер за предоставяне на допълнитлна концесионна плащ и за удължаване на действащия концесионен договор", коментира Марта Божикова от Инициативния комитет.

Дани Каназирева обясни, че към момента в района на Белащица има запрашеност на въздуха.

Освен хората от Белащица и съседните населени места, това се отразява и на чистотата на въздуха на райони от Пловдив – „Южен“ и „Тракия“.

"Проблемите идват липсата на естествен водоизточник в района, което да позволява нормалното по закон и договор оросяване. Една от кариерите декларира, че има собствен водоизточник, но с много минимален дебит. И считаме, че той е крайно недостатъчен", коментира Дани Каназирева.

Сред мотивите, че в този район не трябва да има кариери, са и наличието на карстови извори, а също и на четири свлачища в района на село Гълъбово. Те са представени и пред Министерството на енергетиката.

Двете дружества обжалват заповедите за спиране на кариерите.

„Надяваме се да не се възобнови работата на кариерите“, каза и адвокат Снежана Стефанова, пълномощник на Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица“.


Още от категорията

Доган, Пеевски и "Задкулисието" са овладели държавата

Спецпрокуратура и полиция влязоха в президенството тази сутрин.   Арестувани са двама президентски съветници - Пламен Узунов и съветника по сигурността и отбраната - Илия Милушев.  Как изглежда това развитие на събитията - коментира известният журналист Йово Николов.  "Това е безспорна демонстрация на сила от страна на главния прокурор. Неговата..

публикувано на 09.07.20 в 16:03

Дано затварянето на баровете и клубовете е само за 5 дни

Заповедта на здравния министър за затварянето на нощните заведения ни завари неподготвени, коментира пред Радио Пловдив Деян Найденов, собственик на дискотека Бушидо в Пловдив. Той изрази надежда забраната да бъде в сила само 5 дни, както е упоменато в заповедта на министър Ананиев. Дълго време чакахме да ни отворят, надявахме се че ще..

публикувано на 09.07.20 в 13:41

Президентът има общ контрол, не и пряко управление на НСО

Кой носи отговорността затова, което се случи на плажа до т.н. сараи на Ахмед Доган , с  изгонването на Христо Иванов и негов съпартиец от охранители, за които президентът Радев потвърди, че са от НСО.  Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност коментира, че "въпросът е много особен и на него може да се отговори двуяко"  и посочи член..

публикувано на 09.07.20 в 12:00
Акад. Богдан Петрунов

Ще надминем Швеция, ако продължаваме така

"Не виждам как ще се спрем заразата с коронавирус, а ако продължаваме така, ще надминем Швеция" , прогнозира  академик Богдан Петрунов имунолог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести в деня, когато се отчетоха рекордните 240 заразени за 24 часа, с най-много в София - 71 , следвана от Пловдив - 21 заразени.  Акад. Петрунов..

публикувано на 09.07.20 в 10:58

Гласуваният пакет "Мобилност" е с абсурдни правила

"Пакет "Мобилност" раздели ЕС , а  гласуваните правила са абсурдни и безумни", така  коментира  гласуването в Европарламента на пакета "Мобилност " Йордан Арабаджиев изп.дир. на Съюза на международните превозвачи и обобщи,че с " това гласуване ни показаха, че са по-силни от нас". Темата се дискутира повече от три години, промените са  оспорвани от..

публикувано на 09.07.20 в 10:30