Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забраната на масовите събирания ще ограничи COVID-19


Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население - по един случай на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Областният управител Недялко Славов съобщи пред Радио Пловдив, че  предстои да се обсъди въвеждането на допълнителни рестриктивни мерки, след като НОЩ обяви, че ще се дадат повече възможности на местните власти за прилагане на допълнителни мерки. "Нека да видим как ще бъде регламентирано в конкретната заповед на министъра. Аз съм привърженик на децентрализацията, защото областните кризисни щабове,по- добре познават спецификата на регионите и могат да вземат адекватни мерки", коментира Славов.

Той подчерта, че към момента всички общини в страната масово отмениха събитията и мероприятията, които се провеждаха през пролетния, летния и есенния сезон, но не бяха отменени частните и семейни тържества. "Наблюденията са, че на масовите събирания стават големите заразявания с ковид-19. Считам, че забраняването на масовите прояви ще ограничи разпространението на заразата и ние на областно ниво приемаме да осъществяваме контрол върху подобни събития. 

Според Недялко Славов, въпреки че, Смолянска област е на първо място по брой на заразени по брой на населението, радващото е, че хоспитализираните случаи са малко. Към момента само 30 са пациентите в болница. Четири са здравните заведения в региона, които лекуват коронавирус и имат капацитет да приемат пациенти.

Областният управител смята още, че бързото издирване на контактните на заразените в цеха в Доспат и Завода за авточасти в Смолян е довело до бързото потушаване на двете големи огнища в Смолянско на коронавирус. 


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55