Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът има общ контрол, не и пряко управление на НСО

Кой носи отговорността затова, което се случи на плажа до т.н. сараи на Ахмед Доган , с  изгонването на Христо Иванов и негов съпартиец от охранители, за които президентът Радев потвърди, че са от НСО. 

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност коментира, че "въпросът е много особен и на него може да се отговори двуяко"  и посочи член 22,  по който" освен обозначените  лица,   от НСО могат да бъдахт охранявани и лица, които са застрашени, и тяхното застрашаване, може да доведе до сериозни проблеми, свързани с държавното управление и сигурността на държавата. " 

Радулов посочи, че по този член 22 се охранява Доган, но постави въпроса затова, колко дълго продължава тази заплаха и охрана - вече 20 години ли има заплаха за живота на Доган?" Според  него, "Спорно е, че такава опасност съществува толкова години. Ако има заплаха, тя се отстранява ".

Дали отговорността за действията на НСО се носи от президента ? Проф. Радулов смята, че правомощията на президента са огранчени и заяви, че двете гледни точки затова, кой носи отговорността за действията на НСО, като едните посочват президента, а другите не,  се определят от факта , че едните четат първата половина от чл. 7, а другите четат втората половина на същия  член и така мотивират и различията си".

Според закона, президентът осъществява общото ръководство и контрол, като : назначава, или уволнява по предложение на Министерски съвет началника на службата, назнача или уволнява заместника му по предложение на началника,  и утвърждава щатното разписание на службата. Това няма как да кореспондира с пряко управление на службата. 

"Въпросът с контрола за НСО е по-сериозен", каза още Радулов,и според член 12, той трябва да осъщестява от специализираната комисия в НС, а самите наказания, ако има такива, се налагат от началника на НСО. 

"Който дава парите, той поръчва музиката.След като Министерския съвет определя какъв е бюджета на НСО той отговаря за всички действия , и отговаря затова как се работи".

Поведението на охраната определи като некомпетентно, и предизвикателно , а поругаването на националния флаг кат пресътпелние. 

Цялото интервю с проф. Нниколай Радулов е в звуковия файл. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38