Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на времето - "Точно днес"

Прокуроски преврат  в действие или закъсняло наваксване на институционални дефицити бе показната акция в Президентството, при която бяха арестувани президентският секретар Пламен Узунов и съветника Илия Милушев.

Той последва след случая „Росенец“, превърнал се в метафора на отсъстващата държава и на очаквания отговор на въпроса за начина, по който властта функционира. Коментарът е на главния редактор на електронния сайт „Медиапул“  Стояна Георгиева.

При закрити за гражданите врати, заради  по-строгите мерки за сигурност във връзка с разрастващите се размери на коронавируса,  пловдивските общински съветници вдигнаха възнагражденията си и вече ще получават  около 2 000 лв месечно.

Решението бе взето при подкрепата на новия правилник за работа на местния парламент,  внесен от представителите на всички политически сили и потвърдено с  34 гласа „за“, 6 „въздържал се“ и 1 „против“.  По темата чуйте Веселина Александрова – председател на общинската група на „Демократична България“.

Храмът „Света София“ в Истанбул, построен през VІ век като християнска църква, отново ще бъде действаща джамия след решението на държавния съвет на Турция.  То се очаква да бъде оповестено днес и  така превръща деня в исторически за съдбата на един знаков паметник на православната християнска култура, вписан в листата на ЮНЕСКО. За ребуса на геополитичките знаци, които Турция дава на Европа в неравния си път към нея – коментарът е на историка проф. Христо Матанов, бивш  директор на Дирекцията по вероизповедания към МС. 

Във времето за култура след 9.00  ще ви поканим  на стартиращия в петък фестивал под звездите в лятно кино „Орфей“. За премиерните заглавия, специалните прожекции и фестивалната програма на традиционните „Филмови нощи във Филипополис“ – събеседник е Теодор Караколев – съорганизатор на форума.

Но преди това ще посрещнем началото на деня в компанията на писателя Александрър Секулов. Той е гост в рубриката ни „Добро утро, ден“ тази седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" от минало към бъдеще

Сряда утро допълваме още факти за важните открития по нашите земи, от траки през римляни до средните векове. Отправяме се към новата зала "Археология" на Регионалния исторически музей - Пловдив. Говорим с директора Борис Хаджийски за реновираната площ, за продължаващите разкопки на селищна могила Юнаците и стигаме до новите проекти, които от музея..

публикувано на 01.10.24 в 15:52

Театри в криминалната хроника „Ден след ден“

Белезници вместо диригентска палка или как театри точат фонд "Работна заплата" - това ще коментираме в предаването "Ден след ден" в Деня на музиката. Или както тъжно се пошегува министърът на културата Найден Тодоров за първи път диригент да влезе в новините! Престъпна схема за източване на фонд „Работна заплата“ в Музикално-филхармоничния..

публикувано на 01.10.24 в 14:39

Октомврийско с „Вход свободен“

Гостува ни художникът, писател и артист Петър Георгиев – Рей, който открива изложбата си „Преодоляване“ и представя стихосбирката „Гвоздеи кръстни“, в Пловдив, на 3-и октомври. Събитието е в галерия „PIESA“, от 18 часа. Говорим за изкуството, като начин за справяне със стреса на ежедневието и по-хармоничен начин на живот, в рубриката..

обновено на 01.10.24 в 09:51

"Точно днес" с актуалните събития и музикални прояви

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК ще бъде наш събеседник по темата. В рубриката „Евранет +“ ще чуете репортаж на Виолета Ашикова за средствата, които отпуска ЕС за..

обновено на 30.09.24 в 16:51

"Ден след ден" по стъпките на делника

В последния ден на септември ето темите и събеседниците в следобедната програма „Ден след ден“: Започваме с болезнената тема за транспорта на жителите на селата Труд и Войводиново, които в неделя  протестираха с искане отново да има градски автобуси от и до Пловдив. Възможното решение по темата коментира кметът на община „Марица“ Димитър Иванов..

публикувано на 30.09.24 в 14:45