Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват контрола на противоепидемичните мерки в област Пазарджик

Щабът в Пазарджик с препоръка за отлагане на сватба

Областния кризисен щаб в Пазарджик препоръча да бъде отложено сватбено тържество на 12 юли в спортната зала в Нова махала, община Батак, с до 300 човека гости. Това съобщи след заседанието му областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. Причината са повишените случаи на коронавирус в страната и новата заповед на министъра на здравеопазването за ограничаване на масови събирания.

4 мобилни екипа за проверки как се спазват противоепидемичните мерки във фирми и обществени обекти са сформирани от днес с решение на щаба, стана ясно от думите на областния управител. В екипите са служители на РЗИ, Областната служба по безопасност на храните, Главната инспекция по труда и ОД на МВР Пазарджик.

"За спазване на дистанция ще се дадат и предписания на банките, дирекциите за социално подпомагане , бюрата по труда и обществените сгради, пред които има масово струпване на хора" - обяви още Мирев.

Отделно, между 27 и 36 екипа на МВР в Пазарджик проверяват дали спазват карантината хората, на които тя е наложена. От началото на тази седмица са образувани 6 досъдебни производства за това. А от началото на заразата Регионалната дирекция на полицията е издала общо 391 акта за неспазване на противоепидемичните мерки.

По информация на Регионалната здравна инспекция потвърдените положителни проби за COVID-19 за последното денонощие в региона са две - на 62 годишен лекар и на още един мъж на 52 години. И двамата са от Пазарджик и са поставени на домашна изолация. С тях общата бройка на заразени с коронавирус от началото на епидемията става 359, хоспитализираните са 40, а 1045 - под карантина.

"В момента има 35 свободни легла. При увеличаване на заразените 49 легла във вътрешни отделения могат да бъдат използвани за настаняване", допълни Стефан Мирев.

Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова обяви, че от 40-те души, настанени в болница в момента, 18 са в инфекциозни отделения, а 4 - в реанимационния сектор. Предстои изписванетго на 2-ма излекувани.

"В паспортна служба и КАТ всички са с изтекла карантина и отрицателни резултати, така че вече са на работа", информира д-р Магдалена Станева от РЗИ. Днес се очакват и резултатите след изтичащата в този ден карантина и на първите 11 работници, регистрирани с коронавирус от Вагоноремонтния завод. "От общо 15-те души в завода, които бяха положителни на ковид-19, има хоспитализирани все още двама, в неделя изтича карантината на друга жена", каза още д-р Станева. 

"В момента огнище в област на Пазарджик на COVID 19 няма, а за спазване на мерките най-важно е самосъзнанието", обобщи областниятуправител Стефан Мирев.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 офталмолози идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08