Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват контрола на противоепидемичните мерки в област Пазарджик

Щабът в Пазарджик с препоръка за отлагане на сватба

Областния кризисен щаб в Пазарджик препоръча да бъде отложено сватбено тържество на 12 юли в спортната зала в Нова махала, община Батак, с до 300 човека гости. Това съобщи след заседанието му областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. Причината са повишените случаи на коронавирус в страната и новата заповед на министъра на здравеопазването за ограничаване на масови събирания.

4 мобилни екипа за проверки как се спазват противоепидемичните мерки във фирми и обществени обекти са сформирани от днес с решение на щаба, стана ясно от думите на областния управител. В екипите са служители на РЗИ, Областната служба по безопасност на храните, Главната инспекция по труда и ОД на МВР Пазарджик.

"За спазване на дистанция ще се дадат и предписания на банките, дирекциите за социално подпомагане , бюрата по труда и обществените сгради, пред които има масово струпване на хора" - обяви още Мирев.

Отделно, между 27 и 36 екипа на МВР в Пазарджик проверяват дали спазват карантината хората, на които тя е наложена. От началото на тази седмица са образувани 6 досъдебни производства за това. А от началото на заразата Регионалната дирекция на полицията е издала общо 391 акта за неспазване на противоепидемичните мерки.

По информация на Регионалната здравна инспекция потвърдените положителни проби за COVID-19 за последното денонощие в региона са две - на 62 годишен лекар и на още един мъж на 52 години. И двамата са от Пазарджик и са поставени на домашна изолация. С тях общата бройка на заразени с коронавирус от началото на епидемията става 359, хоспитализираните са 40, а 1045 - под карантина.

"В момента има 35 свободни легла. При увеличаване на заразените 49 легла във вътрешни отделения могат да бъдат използвани за настаняване", допълни Стефан Мирев.

Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова обяви, че от 40-те души, настанени в болница в момента, 18 са в инфекциозни отделения, а 4 - в реанимационния сектор. Предстои изписванетго на 2-ма излекувани.

"В паспортна служба и КАТ всички са с изтекла карантина и отрицателни резултати, така че вече са на работа", информира д-р Магдалена Станева от РЗИ. Днес се очакват и резултатите след изтичащата в този ден карантина и на първите 11 работници, регистрирани с коронавирус от Вагоноремонтния завод. "От общо 15-те души в завода, които бяха положителни на ковид-19, има хоспитализирани все още двама, в неделя изтича карантината на друга жена", каза още д-р Станева. 

"В момента огнище в област на Пазарджик на COVID 19 няма, а за спазване на мерките най-важно е самосъзнанието", обобщи областниятуправител Стефан Мирев.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПОбс придвижва процедурата за строеж на новото Околовръстно

Общинският съвет на Пловдив единодушно прие предложението за безвъзмездно прехвърляне на АПИ правото на собственост на недвижими имоти - частна общинска собственост в местността „Бей Кър“ в ЖР “Тракия“ за реализирането на новия лъч на Околовръстното шосе.  Двата имота са с големина около 2,1 дка, като те се намират в зоната на кръстовището, което се..

публикувано на 18.07.24 в 11:48

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 11:45

Левски е нашата национална съвест!

Пред паметника на Левски на Бунарджика Пловдив отдаде почит към великото дело на Апостола по случай 187 години от рождението му. „ Както никой друг от нашите национални водачи, Левски заявява, че българският народ се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието. Щото така ще бъдем равни на другите..

публикувано на 18.07.24 в 11:43
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев отива при пожара в Отец Паисиево

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети района на село Отец Паисиево, който е сред засегнатите от огнената стихия, съобщиха от правителствената информационна служба.  На място с премиера ще бъде също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на оперативния щаб за борба с пожарите, създаден със заповед на..

обновено на 18.07.24 в 10:40

Обявиха конкурси за директори на 33 училища в Пловдив област

Регионалното управление на образованието - Пловдив обяви на страницата си конкурсите за общо 33 училища, в Пловдив и областта. Това е втората сесия, която търси да назначи ръководители на учебни заведения през тази година. Нов директор ще има Средно училище "Любен Каравелов" - Пловдив. Там Саша Щерева е навършила години за пенсиониране, но остава на..

публикувано на 18.07.24 в 10:28