Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката между институциите и обществото е скъсана

| обновено на 20.07.20 в 16:58
Снимка: Яна Боянова, Радио Стара Загора

"Това че площадите са пълни, и то не само в София, с протестиращи, които искат оставката на правителството, не може да бъде подминато.

Ако някой каже - става дума за една шепа хора, които са недоволни от едно или друго, или са подтиквани от опозицията, или още по - лошо - подтиквани и възнаграждавани от Васил Божков, това не само е несериозно. То е абсолютно неприемливо и само ще подтиква още повече хората да упорстват на протеста. 

Връзката се е скъсала."

Това заяви пред Радио Пловдив политологът от Нов български университет проф. Антоний Тодоров.

Според него ГЕРБ не могат да си дадат сметка за това. И една от основните причини се крие не толкова в силата на ГЕРБ, колкото в слабостта на опозицията.

Не просто връзката между правителство и общество се е скъсала в момента, но имаме по - сериозно скъсване на връзка и това е между институции и общество.

Протестът няма да се успокои

Исканата оставка на главния прокурор е не по - маловажна.

Ако правителството подаде оставка, а главният прокурор упорства, просто очаквам протестът да се премести от сегашното място - пред сградата на правителството и на общините в областните градове, пред съдебните палати.

Това ще бъде промяната, но едва ли протестът ще се успокои. 

Тодоров припомни, че точно акция на главния прокурор е подпалила фитила на този протест.

Правителството очевидно стоеше зад избора на главен прокурор, тогава когато имаше протести за този избор, припомни Тодоров. 

Силата на протеста е в неговото многообразие

Доста разнородни са участниците в протеста. Те идват от различни среди и вероятно се представят бъдещето по много различен начин. 

Всъщност, това е характерното за този протест. Той обедини леви, десни, центристи и такива, които нямат изявени партийни предпочитания.

Така Антоний Тодоров определи "профила на протестиращите" и посочи, че е малко вероятно протестиращите да последват една нова партия.

Ако има партия, която да произлезе от този протест, която ще бъде нов политически участник, тя ще представлява във всеки случай само една част от този протест.

Тодоров отбеляза, че сред протестиращите има хора с партийни обвързаности, хора, които подкрепят една или друга партия. 

Силата на този протест в момента е, че той е точно такъв многообразен, разнообразен граждански протест, който обаче има все пак две ясни искания, около които се обединяват всички - две оставки.

Двете ставки са условието да се говори за бъдещето нататък

Това бъдеще не се очертава да е лесно.

Ако правителството подаде оставка, ще има служебно правителство, освен ако по някакъв начин не бъде формирано в рамките на този парламент друго правителство, което да удовлетвори протестите.

Само че, протестите няма да спрат, ако не настъпи някаква промяна в прокуратурата. Така че, не ми се струва много вероятно. 

Има политическа нестабилност, защото има политическа криза

Има съвършено разпадане на доверието към настоящото правителство. То сигурно има своите поддържници, но ние, освен от неговите среди, почти не ги чуваме. И от медиите, които са присъдружни.

Дори привържениците на правителството в момента нямат ентусиазма да го защитават, обобщи политологът. 

Равносметката в ГЕРБ

Много хора в ГЕРБ сигурно си дават сметка, че няма как управлението да продължи начело с Бойко Борисов. Стана ясно, че се обсъждат такива варианти. 

Има множество въпроси, на които от ГЕРБ не отговарят, подчерта Тодоров. 

Можем да си представим правителство, където начело да не е Бойко Борисов. 

Можем ли да си представим партия, на която да не е начело Бойко Борисов?

Малко вероятна е възможността да се излъчи правителство на ГЕРБ, без начело да е Бойко Борисов, прогнозира Тодоров.

Вотът на недоверие

Аритметично вотът вероятно няма да мине.

БСП е в трудна вътрешна позиция, там има напрежение. Партията се гласи да организира преките избори за лидер, което ще отнеме много енергия и това ще бъде буквално през следващите седмици. Значи БСП няма да има време да прави друго, освен да се занимава с това. 

Ще може ли БСП да бъде активен участник в протестите, освен на индивидуално равнище?

Антоний Тодоров обърна внимание, че партията официално дори не каза на своите членове и симпатизанти: "Идете сред протестиращите, идете да ги подкрепите!"

По - добре БСП да не се надява да получи чисто автоматично някакви дивиденти от този протест, коментира политологът.

Той е категоричен, че БСП трябва да направи усилия да покаже, че има мостове, че е склонна на диалог.

Според Тодоров социалистическата партия трябва да покаже, че е способна да предложи някаква минимална платформа на други опозиционни парти в парламента и извън него.

Може ли сегашното ръководство на БСП да седне и да поговори с "Да, България" как си представят едно бъдеще след евентуална оставка на Борисов? 

Ако това се случи, ще е прецедент, убеден е политологът. 

Цялото интервю на Емил Костов с Антоний Тодоров е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51