Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демокрацията е за всички, не само за тези, които говорят високо

Да пазим представителната демокрация и да водим борбата за промяна с нейните средства, призова Биков

| обновено на 21.07.20 в 16:08

"Промените, които предстоят в управлението, не бива да бъдат свързвани само с кадрови смени. Ние навлизаме във края на мандата си и трябва да напаравим  ясен план за неговото приключване", заяви за Радио Пловдив депутатът от ГЕРБ Тома Биков след като НС отхвърли петия вот на недоверие на правителството. "След постигнатото за бюджета след заседанието на лидерите на ЕС в Брюксел и добрите новини за България всеки ден е важен и той трябва да е с нов ритъм".

Тома Биков изрази увереност, че коалиционния съвет ще се излезе с монолитни предложения и работата на правителството ще в нормален ритъм. "Защото нещата не опират само до персонални фактори, всяка една персонализация, на който и да е процес, е най-ниското ниво на политическия дебат".

Биков коментира, че е трудно е да се синхронизират целите на управляващите и на протестиращите, защото самите протестиращи са най-различни групи. "Диапазонът на техните искания е огромен и разнопосочен. Политическите сили трябва да преведат тези искания на хората на политически език. Ние трябва да гледаме на тези искания като симптими, а не като на заболяване, за да установим какъв е самият проблем. Длъжни сме обаче да се вслушваме и в гласовете на нашите избиратели, защото и те имат право на глас", каза Тома Биков и припомни думите на полският дисидент Адам Михник: „Демокрацията е за всички, не само за тези , които говорят високо“.

"Затова и ние сме длъжни да се вслушаме във всички гласове", каза депутатът от ГЕРБ. 

"Оставка на правителството означава много дълбока политическа криза, защото има скъсана връзка в комуникацията между институциите. Затова и една политическа криза може да потопи страната ни в такива социални и икономически проблеми, които да решаваме дълго с години", предупреди Тома Биков.

"Приемам всеки да изрази несъгласието си, но не приемам възрастни хора да спират метрото в София. Това е абсолютно безотговорно поведение, което трябва да бъде санкционирано тежко. Това че имаш гражданска позиция не означава, че имаш повече права от всички останали", каза още Биков.

Той нарече нова тенденция фактът, че много млади хора заявяват, че искат да се върнат в България. "Всичко се променя и няма кой да спре промяната. Това не означава, че се извършва подмяна. Аз помня как изглеждаше страната преди 20 години и я виждам и днес. От 1997 година България се движи в правилна посока и се радвам, че едно поколение, родено след 1997 иска да се върне в Бълтария. И им казвам добре дошли".

Тома Биков подчерта, че всички правят грешки, но управлението на ГЕРБ не е напарвило стратегически грешки. "Препотвърдихме пътя, избран от България - да бъде европейска страна. И затова младите хоа искат да се върнат".

"Разговорът за корупцията винаги е много сложен, защото сме свикнали да наричаме корупция всичко онова, което не ни харесва. Корупция, например, е и да се обадиш на свой познат лекар, който да те вкара през страничната страна в системата на здравепазването", коменитра обвиненията за високо ниво на корупция в страната Тома Биков..

Той призова да пазим представителната демокрация и да водим борбата за промяна със средствата именно на представителната демокриция. "Тази борба се води в Парламента, а не през улицата и със спиране на метрото. Затова по-ефективно ще бъде да проведем този дебат с възможностите, които ни дава парламентарната демокрация. Тогава българите нека решат накъде искат да вървят. Постижение е, че през последните години ние решаваме политическите пробеми по мирен път, което е успех на демокрацията. И така трябва да бъде", каза в заключение депутатът от ГЕРБ Тома Биков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51